Euroopa looduskaitsealad laienevad märkimisväärselt

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereliigid.
Mereliigid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kaitsealade võrgustikku Natura 2000 on lisandunud ligi 18 800 km² ulatuses alasid, sealhulgas 17 000 km² suurune mereala, mis tõhustab paljude ohustatud mereliikide kaitset.

Kaitsealade võrgustik katab praegu ELi maismaaosast peaaegu 18 protsenti ja meredest rohkem kui 145 000 km², vahendas Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

Laienemine hõlmab ka selliseid väärtuslikke maismaaelupaiku nagu Leedu turbasood, Ungari soolatasandikud ning kriiti sisaldava pinnasega liigirikkad rohumaad Itaalias ja Küprosel. Viimane laienemine puudutas peamiselt Ühendkuningriigis, Prantsusmaal, Belgias, Kreekas, Küprosel, Ungaris, Leedus ja Itaalias asuvaid alasid.

Uued merekaitsealad pakuvad kaitset paljudele Euroopa kõige haruldasematele ja ohustatumatele liikidele. Atlandi piirkonnas lisas Ühendkuningriik üheksa külmavee-korallrahu, sealhulgas Rockalli kaljusaare lähedal asuvad rahud, mis on bioloogilise mitmekesisuse koondumispaigad ja koduks korallidele, mereämblikele ja paljudele liikidele, millel ei olegi veel nime.

Vahemere uued kaitsealad parandavad sümboliks saanud liikide – rohekilpkonn Chelonia mydas, merikilpkonn Caretta caretta ja Vahemere munkhüljes Monachus monachus – kaitset piirkondades, kus neil on otsustava tähtsusega roll nende asustatavates ökosüsteemides.

«Natura 2000 on praegu üks meie kõige tõhusamaid vahendeid bioloogilise mitmekesisuse hävimise peatamisel Euroopas ning sellel on keskne koht meie looduspärandi kaitsmisel. Eriline heameel on mul Euroopa merede kaasamise pärast – Euroopa merekeskkonna ja selle kordumatute omaduste kaitse ei ole kunagi olnud tähtsam,» ütles Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik.

Natura 2000 on ulatuslik looduskaitsealade võrgustik, mis loodi selleks, et tagada Euroopa väärtuslikemate ohustatud liikide ja elupaikade säilimine. Ligikaudu 26 000 alast koosnevale võrgustikule liideti viimase laienemisega 166 uut ala, mis hõlmavad kokku ligi 18 800 km². Üle 90 protsendi lisatud alast moodustavad merealad (17 000 km²), peamiselt Ühendkuningriigis, kuid ka Prantsusmaal, Belgias, Kreekas, Küprosel ja Itaalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles