Hüvasti, suvi! Järgmine nädal toob tormituule ning öökülma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuline ilm ja suured lained Pirita teel ja Meriväljal.
Tuuline ilm ja suured lained Pirita teel ja Meriväljal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Käesoleva nädala lõpul ja järgmisel nädalal on oodata tormi ja öökülma ning suvisele ilmale saabub lõpp, prognoosib ilmateenistus.

Reedel ulatub Eestini Musta mere äärest kõrgrõhuala serv. Põhja poolt mööduv madalrõhulohk jagab öösel üksikuid vihmahooge, kuid valdavalt on pilvi hõredalt. Edelatuul ulatub 4-10, rannikul puhanguti 12-15 m/s. Õhutemperatuur on 11..16°C-ni.

Päeval Põhjamerelt Norra lõunarannikule uus ja väga aktiivne madalrõhkkond ning laieneb servaga Läänemere äärde. Kõrgrõhuala toel tuleb päev vähese pilvisusega ja kuiv, kuid hommikuks nõrgenenud edela- ja lõunatuul pöördub päeva peale lõunasse ja kagusse ning hakkab pärastlõunal taas tugevnema: sisealadel ulatuvad puhangud 12, rannikul 15, õhtuks 18 m/s. Õhutemperatuur kerkib 20..25°C-ni. Õhtul läheneb Lõuna-Norra kohalt aktiivne madalrõhkkond ja selle eel liikuv pilvevöönd jõuab hilisõhtul ühes vihmahoogudega saartele, võib olla äikest.

Laupäeva öösel suundub aktiivne madalrõhkkond piki Skandinaaviat kirde suunas ja selle lohk ühes vihmasajuga liigub üle Eesti, võib olla äikest. Tuul pöördub kagust edelasse ja on väga tugev, puhanguid on sisemaal 14, rannikul 18, saartel kuni 22 m/s. Soe õhumass sunnitakse lahkuma, öö hakul on temperatuur veel 15..20, hommikuks aga langeb 10..17°C-ni.

Päeval katab võimas madalrõhuala kogu Põhja-Euroopa ja selle servas sajab meil hoovihma. Puhub väga tugev edelatuul, puhanguid on sisemaal 14-17, saartel ja rannikul 20-25 m/s. Õhutemperatuur oluliselt ei tõuse ja jääb 13..17°C piiresse. 

Pühapäeval suundub madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu põhja poole ja selle lõunaserv jääb katma Läänemere ümbrust. Öö on selgem ja saju võimalus võrdlemisi väike, aga lõõtsub tugev edelatuul.

Päeval on sajuhooge laialdaselt. Tuul annab veidi järele ja pöördub enam läände. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 11..14°C.

Esmaspäeval madalrõhkkond kaugeneb ja tõusva õhurõhu foonil ilm rahuneb üürikeseks: sajuhooge on üksikuid ja lõunakaarde pöörduv tuul on mõõduka tugevusega. Õhutemperatuur langeb öösel õhus 3..8, maapinnal aga 0°C ümbrusse või kraad-paar allagi, rannikul jääb üle 10°C.

Päeval jõuab uus aktiivne madalrõhkkond Läänemere lõunaosast Leedu 

ja Läti kohale. Eestis läheb taevas pilve ning edelast liigub sajuala edasi põhja-kirde suunas. Tuul pöördub itta ja kirdesse ning tugevneb iiliti 14, saartel 20 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 8..13°C-ni.

Teisipäeval liigub aktiivne madalrõhkkond Lääne-Venemaale. Eestis sajab pöörise lääneservas vihma ning põhjatuul on tormine, ulatudes sisealadel 14-17, rannikul 20-25 m/s. Õhutemperatuur on öösel 5..10°C, päeval tõuseb 7..12°C-ni.

Kolmapäeval liigub madalrõhkkond edasi Venemaale ja selle tagalas jätkub külma õhu juurdevool Läänemere äärde. Öö on laialdaste sajuhoogudega, päeval läheneb merelt kõrgrõhuhari ning sajuhooge jääb lääne poolt vähemaks. Öösel puhub väga tugev põhjatuul, päeva peale pöördub loodesse ja annab järele. Õhutemperatuur on öösel 4..9, päeval 8..13°C.

Neljapäeva öösel on Eesti kohal kõrgrõhuhari, mille all olulist sadu pole ning läänekaare tuul nõrgeneb. Selgema taeva all tuleb öö jahe ning pole välistatud, et ka õhus langeb temperatuur 0°C ümbrusesse, valdavalt jääb 2..8°C vahele. Maapinnal on öökülma.

Päeval läheneb merelt madalrõhulohk ühes niiskema ja soojema õhuga. Kohati sajab hoovihma ning edelasse pöörduv tuul läheb tugevamaks. Õhutemperatuur tõuseb 11..15°C-ni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles