Looduskatastroofid nõudsid sel aastal sadu tuhandeid inimelusid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais Myanmari tabanud tsüklon Nargise tagajärjel koduduks jäänud poiss.
Mais Myanmari tabanud tsüklon Nargise tagajärjel koduduks jäänud poiss. Foto: AFP / Scanpix

Maailma ühe suurima kindlustusfirma Munich Re teatel hukkus sel aastal maailma tabanud loodusõnnetustes üle 220 000 inimese.


Munich Re avaldatud iga-aastases ülevaates märgitakse, et võrreldes eelmise aastaga toimus loodusõnnetusi vähem, kuid need nõudsid rohkem inimelusid ja tekitasid suuremat materiaalset kahju kui varasematel aastatel, teatas kindlustusgrupi koduleht.

Kui möödunud aastal ulatus looduskatastroofide tekitatud varaline kahju 82 miljardi USA dollarini, siis sel aastal oli see koguni üle kahe korra suurem ja küündis 200 miljardi dollarini.

Vaatamata märkimisväärsele tõusule ei ületanud see näitaja kindlustusgrupi senist rekordit, sest 2005. aastal hinnati kogu kahju 232 miljardi dollarini. Mainitud aastal laastasid kogu maailma mitmed orkaanid ja tsunamid. Käesolevast aastast oli materiaalselt kulukam ka 1995. aasta, mil toimus Kobe maavärin.

Uurimisgrupi andmetel toimus sel aastal kokku 750 looduskatastroofi, möödunud aastal oli vastav näitaja 960. Vaatamata sellele on kasvanud aga niinimetatud väikeste katastroofide hulk. Koos nendega on tõusnud ka kindlustusfirmade kahjud ja sellega käsikäes ka kindlustusmaksed.

Lõppeva aasta kõige ohvriterohkeimaks osutus mais Myanmari tabanud tsüklon Nargis. Ametlikel andmetel on hukkunuid 85 000, kuid 54 000 inimest on siiani teadmata kadunud. Samal kuul toimus Hiina Sichuani provintsis võimas maavärin, milles hukkus 70 000 inimest, 18 000 saatus on siiani teadmata ja viis miljonit inimest on kodutud.

Materiaalselt kõige kulukamaks osutus lõppeval aastal aga orkaan Ike, lisaks tekitasid märkimisväärset kahju ka teised viis orkaani: Dolly, Edouard, Fay, Gustav ja Hanna. Atlandi ookeanil moodustus sel aastal kokku 16 troopilist tormi, nendest kaheksa kasvas orkaaniks ning tekitasid kõige suuremat kahju just Kariibi mere piirkonnas, Kesk-Ameerikas ja Ühendriikides.

Euroopat märkimisväärsed katastroofid sel aastal ei tabanud, kuid suurematest loodusõnnetustest mainiti raportis märtsis Kesk-Euroopat tabanud tormi nimega Emma, mille tekitatud kahjud ulatusid kahe miljardi USA dollarini. Mai lõpus Saksamaad räsinud tormi Hilal tekitatud kahju ületas samuti miljardi dollari piiri, millega looduskatastroof hoiab selle aasta üldedetabelis seitsmendat kohta.

Kindlustuskontserni uurimisgruppi esindaja sõnul on nende ennustused suures osas paika pidanud, sest kaugemas perspektiivis ennustasid nad loodusõnnetuste arvu ja nende tekitatava materiaalse kahju olulist suurenemist.

Kindlustusgigandi teatel ohustavad globaalne kliima soojenemine ja sellest tingitud ilmastikuhäired maailma üha enam. Seetõttu pidas uurimisgrupp oluliseks radikaalsete keskkonnakaitsealaste meetmete kasutusele võttu. Vajalik on uue ülemaailmse energia- ja kliimapaketi vastu võtmine, kui soovitakse võidelda globaalse kliimasoojenemise vastu.

Maailma meteoroloogia organisatsiooni WMO andmetel kuulub lõppev aasta kümne kõige soojema hulka alates 1850. aastast, kui vastavat statistikat pidama hakati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles