Millise ilma toob september?

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Septembri esimesel nädalal võib sooja tulla kuni 25 kraadi, kuid vihmavari tuleb samuti enda lähedal hoida. 

Ilmateenistuse prognoos lubab tänaseks üksikuid hoogsadusid. Puhub nõrk, rannikul mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur tõuseb 20 kuni 23 kraadini. 

Teisipäeval laieneb lõuna poolt madalrõhkkond Balti riikide poole ja lisandub niiskust. Öö on nõrgeneva kõrgrõhkkonna mõjul enamasti sajuta. Päeval laienevad vihmapilved Eesti kohale ja saju tõenäosus tõuseb, kohati võib olla ka äikest. Idakaare tuul muutub tugevamaks. Õhutemperatuur öösel sisemaal 9 kuni 14 kraadi, rannikul kuni 17 kraadi, päeval tõuseb 19 kuni 21 kraadidi, vihmapilvede all jääb paari kraadi võrra madalamale.

Kolmapäeval on sajuhooge enam öö hakul, pärast keskööd on laialdaselt udu, päev on taas hoovihmade ja ka äikesega. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 10 kuni 15, rannikul kuni 17, päeval 19 kuni 23 kraadi. 

Neljapäeval jääb madalrõhuvöönd Läänemere ümbrusse ja annab võimaluse kohatisteks hoovihmadeks ning seda eriti pärastlõunasel ajal. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 10 kuni 15, rannikul kuni 17, päeval 20 kuni 25 kraadi. 

Reedel kandub madalrõhuvöönd enam Rootsi ranniku poole ja ida poolt tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Öö on sajuta ja laialdaselt selge, päeval kujuneb taevasse pilvekiht ja pärastlõunal võib mõnest paksemast rüngast hoog vihma tulla. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 11 kuni 15, rannikul kuni 17, päeval 22 kuni 25 kraadi.

Laupäeval ja pühapäeval jääb Eesti kõrg- ja madalrõhuvööndi piirimaile. Öösiti on saju võimalus väiksem, päeval arenevatest rünksajupilvedest sajab aga siin-seal hoovihma. Tuul puhub valdavalt idakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur langeb öösiti selgineva taeva all sisemaal 8 kuni 13 kraadini, rannikul on kuni 17, päevasooja on 20 kuni 24 kraadi. 

September kostitab sooja ilmaga

Pärast kolmapäeva hakkab meie ilma määrama Skandinaavia põhjaosas tugevnev kõrgrõhuala, mis liigub aeglaselt ida- kagu suunas. Edasi jääme peaaegu kuu keskpaigani sajuta ilma pakkuvasse kõrgrõhuvööndisse. Samuti on õhutemperatuuri foon mihklikuu esimesel poolel üsna kõrge. Öine õhutemperatuuri miinimum langeb vaid üksikutes kohtades 10 kraadist madalamale ja päevamaksimumid tõusevad enamasti üle 20 kraadi.

Edasi saavutab ülekaalu läänevool ja kõrgrõhkkonna ilm asendub Atlandilt üle Skandinaavia põhjaosa itta liikuvate madalrõhkkondade ülemvõimuga. Alates 13. septembrist suureneb järk-järgult vihma võimalus ning kuu teisel poolel sajab sageli hoovihma. Õhutemperatuur sujuvalt langeb ja kuu lõpus võib mõnel ööl sisemaal kohati 0 kraadist veidi madalamale langeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles