Novembri esimene nädal tõotab tulla soe

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: Urmas Luik

Oktoober möödub suhteliselt soojade ilmadega, kuigi nädala jooksul oli siin-seal Pärnumaal täheldatud nõrka öökülma.  Laupäeval on ilus, esmaspäeval ja teisipäeval võib veidi vihma sadada.

November on kirjas juba talvekuuna. Seda on kutsutud veel külmakuuks, mardi- ja kadrikuuks, koolja- ja kosjakuuks. Kadripäeva on nimetatud isegi lambapäevaks.

Uue kuu esimene nädal võib tulla päris soe ja öökülmasid arvatavasti karta ei tule.

Kui rääkida talvest, siis normaalne talv algab esimese lume järel umbes 40 päeva pärast. Sooja talve korral on vahemik 60 kuni 100 päeva. Need on minu tähelepanekud.

1999. aastal püsivat lumikatet ei tekkinud ja 2000. aastal tekkis see alles veebruarikuu alguses. Tavapärane talv algab enamikul juhtudel poolest detsembrist või veidi hiljem. Leidub erandeid. Mullu tuli esimene lumi 16. oktoobril ja püsiv lumikate oli alates 24. novembrist. Mäletatavasti oli talv karm ja tüseda lumikattega.

Paistab, et tänavune aasta pakub pikka sügist. Talveks võib minna poolest detsembrist või isegi hiljem. Tõelised pakasepäevad jõuavad kätte jaanuari keskel ja kestavad kogu veebruari. Sama meelt on ka Raplamaa ilmatark Liisu (Liis Velberg), kellega vestlesin.

Novembri udu pidi tähendama, et detsembris on veel pehmed ilmad. Ilmaga on paraku alati nii, et kunagi ei saa ennustuses päris kindel olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles