ERR.ee: looduskaitsjad nõuavad reeglistikku paekivi kaevandamiseks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud kardavad, et lubjakivimaardla tõmbab inimeste kaevud veest tühjaks. Fotol kuulus Tuhala nõiakaev.
Kohalikud kardavad, et lubjakivimaardla tõmbab inimeste kaevud veest tühjaks. Fotol kuulus Tuhala nõiakaev. Foto: Raigo Pajula

Eesti Looduskaitse Selts nõuab, et riik kehtestaks selge reeglistiku paekivi kaevandamise kohta, kuna senised kaevandused on põhjustanud ulatuslikke keskkonnakahjustusi.

Uusi paekarjääre ei tohiks seltsi hinnangul rajada enne kui senised kaevandused on täielikult ammendatud, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Järgmisel aastal läheb maanteeameti hinnangul paekivi killustiku teedeehituses vaja arvatavasti veerandi võrra vähem kui tänavu, kuid 2010. aastal võidakse teetöödega taas sinnamaani jõuda, et killustikuvajadus on taas praegusel tasemel.

Eriti mures on looduskaitsjad Tuhala ja Nabala karstialade pärast, kuhu plaanitakse paekarjääre ja kus arendajad on keskkonnauuringuteks kulutanud miljoneid.

«Kui täna erinevad arendajad on soovinud sinna viis suurt auku teha, siis iga arendaja on nõus rääkima ainult oma august ehk oma väikese augu mõjust, aga meie tahame, et räägitaks avalikult sellest tervikmõjust, kui me kogu selle suure ala töösse laseme,» rääkis Nabala Keskkonnakaitse Ühingu liige Tanel Ots. «Ja tegelikult ei taheta ka tunnistada, kui tõsise karstialaga on tegemist.»

Eesti Looduskaitse Selts ja kohalikud elanikud leiavad, et kaevandused rikuks Tuhalas ilusa looduse ja tõmbaks inimeste kaevud veest tühjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles