Ilm lõi telepildi sassi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Pühapäevast teisipäevani üle Eesti esinenud digi- ja analooglevi häired olid põhjustatud ilmastikuoludest tingitud ülelevist.


Ülelevi on atmosfääri anomaalia, st õhuniiskuse ja temperatuuri järsk muutus atmosfäärikihtides, mis võimaldab detsimeeterlainetel levida tavapärasest oluliselt kaugemale, teatas ERR uudised.

Telesaateid edastava Levira väitel võisid sellest tingitult normaalset digilevi vastuvõttu segada samadel sagedustel töötavad Soome, Rootsi ja Läti digisaatjad.

«Sellisel juhul levivad üle Eesti kaugete saatjate signaalid, mis segavad kohalike programmide vastuvõttu,» selgitas rahvusringhäälingu TV tehnilise keskuse juhataja Rein Luur.

Ilmahuviline Tarmo Tanilsoo Tartumaalt Lagujast teatas, et alates üleeilsest pärastlõunast kuni esmapäeva hommikuni õnnestus tal vastu võtta kanaleid Espoo, Lahti, Tammela ja Mikkeli telemastidest, kusjuures hooti oli signaali kvaliteet ja signaali tugevus osadel mastidel ligi 90 protsenti ehk signaal oli aeg-ajalt väga tugev ning mitmel mastil oli mõneks ajaks pilt ja heli ilma hakkimiseta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles