Kaljukass võis Saaremaale asuda juba aastate eest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljukass.
Kaljukass. Foto: AP / Scanpix

Kui Saaremaa keskkonnateenistusel on andmeid Eestis haruldase kaljukassi ehk ahmi vaatlustest viie aasta tagant, siis talunik Rein Truu märkas kummalist looma Leisis juba 13 aastat tagasi.

Saaremaal Leisis Tutku külas elav talunik Rein Truu nägi 1995. aastal metsade vahel asuva heinapõllu ääres umbes paarikümne meetri kaugusel risti üle põllu minevat mägrast veidi kõrgemat pruunikasmusta looma, kirjutab Meie Maa.

«Kas ta meid ei näinud või ei pidanud meid ohtlikuks, aga ta liikus ikka ühtlase mõõduka tempoga,» rääkis toona koos koeraga metsas olnud talunik. Mehe sõnul jooksis koer selle looma pikali, loom tegi kukerpalli ja paari hüppega oli lähima puu otsas ning põgenes mööda puuvõrasid.

Rein Truu sõnul ei oska ta ennenägematuks loomaks pakkuda kedagi muud kui just ahmi, sest vaid vähesed Eestis elutsevad loomad on suutelised puu otsa ronima. «Ilves on heledama karvaga ja tema tundnuks ma kindlasti ära,» viitas talunik.

Möödunud nädalal seadsid mitmed loomaspetsialistid eesotsas Tallinna loomaaia direktori Mati Kaaluga kahtluse alla ahmi olemasolu Saaremaal. Samas on Saaremaa keskkonnateenistus saanud viimastel aastatel pidevalt teateid ahmisarnase kiskja märkamisest Saaremaa eri piirkondades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles