Muhu lubab ründava looma tapmise loa eeskirjast välja võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Foto on illustratiivne.
Koer. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Eesti Loomakaitse Selts juhtis tähelepanu, et Muhu vallavolikogus kolmapäeval kinnitatud koerte ja kasside pidamise eeskiri, mis lubab inimest ründava looma kohapeal surmata, läheb vastuollu loomakaitseseadusega. Vallavolikogu juht lubas eeskirja lähiajal muuta.

«Kõnealune koerte ja kasside pidamise eeskirjas vastu võetud punkt ei näe ette, et looma ründe takistamiseks peaks valima eelkõige viisi, mis ei vii looma surmani, vaid takistab teda inimest ründamast, mis on aga selgesõnaliselt kirjas loomakaitseseaduses,» sõnas Tania Selart loomakaitse seltsist.

Seega on tema sõnul Muhu eeskiri õigustühine, sest läheb vastuollu kehtiva loomakaitseseadusega.

Ta lisas, et arusaamatuks jääb ka see, mida peetakse täpselt silmas väljendi all «omaniku kontrolli alt väljunud». «Kui näiteks koer haugub lakkamatult võõra inimese peale ja omanik ei suuda koeral haukumist keelata, siis kas seda võib pidada omaniku kontrolli alt väljunud loomaks.»

Selarti sõnul pole tegelikult Muhu vallal vaja üldse seda küsimust reguleerida, sest aastal loomakaitseseadus on seda juba ammendavalt reguleerinud. Seetõttu soovitas loomakaitse selts vallavolikogul praegune sõnastus oma eeskirjast välja võtta või soovi korral lisada määrusesse sama sõnastus, mis on kirjas loomakaitseseaduses.

«Aa, siin on sõnastuse küsimus. Eks me siis õpime, selle saame ju muuta, selles pole küsimust,» ütles Muhu vallavolikogu esimees Jaana Palu Postimees.ee’le.

«Meil polnud sel teemal isegi vaidlusi,» ütles Palu. Tema sõnul pole selliseid olukordi reaalses elus tekkinud ning tegelikult nii karmi sõnastust otseselt vaja ei lähegi.

Küsimusele, kas vallavolikogu kavatse selle info alusel eeskirja seadusega kooskõlla viia, vastas volikogu esimees: «Loomulikult, absoluutselt, mingit vastuseisu selles osas mul pole.»

Muhu vallavolikogu võttis kolmapäeval vastu koerte ja kasside pidamise eeskirja, milles lubab omaniku kontrolli alt väljunud ning inimest ründava looma kohapeal surmata. Loomakaitseseaduse paragrahv 10 aga sätestab, et looma võib hukata enesekaitseks, kui looma rünnak ohustab inimese elu või tervist ja rünnakut ei ole võimalik teisiti vältida või tõrjuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles