Orkaan Katia jõudis Briti saartele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Katia jõudis Briti saartele
Orkaan Katia jõudis Briti saartele Foto: SCANPIX

Eile jõudis orkaan Katia Briti saartele, tekitades seal üle 15 aasta tugevaima tormi.

Nii Suurbritannia kui Iirimaa meteoroloogide sõnul ulatus tuule kiirus ajuti 125 kilomeetrini tunnis, edastab Huffington Post.

Iirimaa, Šotimaal ja Põhja-Inglismaal tekkis probleeme nii auto- kui laevaliiklusega.

Kirde-Inglismaal jäi umbes 10 000 majapidamist elektrita.

Suurbritannia ja Iirimaa vahel katkes parvlaevaliiklus. Iirimaa ja Šotimaa ranniku lähedal olnud kalalaevadele anti käsk sadamatesse varjuda.

Suurbritannia riiklik ilmaennustusamet Met Office teatel oli viimati nii tugev torm 1996. aasta oktoobris, kui orkaan Lili tappis viis inimest ning tekitas 150 miljoni naela ulatuses kahju.

Meteoroloogide sõnul oli nüüdses tormis tuule keskmine kiirus 88 kilomeetrit tunnis, kuid Põhja-Walesi mäestikupiirkonnas mõõdeti tuule kiiruseks 128 kilomeetrit tunnis.

Lisaks tugevale tuulele olid Iirimaal ja Kesk-Šotimaal tugevad paduvihmad.

Briti transpordiministri Keith Browni sõnul tegelevad päästetöötajad teede puhastamisega sinna kukkunud puudest. Vihma tõttu tekkis mitmeid liiklusõnnetusi ning elektrikatkestusi.

Iirimaal, kus Atlandilt puhuvad tugevad tuuled on tavalised, anti üleujutuse ja libedate teede hoiatus.

Iirimaa Atlandi rannikul oli viimati suur üleujutus 2010. aasta novembris.

Elektrita  jäi 11 000 majapidamist, mis asuvad Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa piirialal. Iirimaa pealinnas Dublinis jäi veel 2000 majapidamist elektrita, kuna tugev tuul räsis elektriliine.

Norra, Rootsi ja Taani meteoroloogide sõnul peaks troopiline torm Katia neisse riikidesse jõudma täna.

Katia on Atlandi ookeani orkaanihooaja teine suurem orkaan. Katia liikus C-kujuliselt üle Kariibi mere saarte ja USA idaranniku, enne kui suuna Euroopale võttis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles