Lumi laastas dendroparki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu linnades näha, jäävad mahasadanud hangedega jänni ka spetsiaalselt lumekoristuseks mõeldud masinad. Murutraktorile osutus lumetõrje aga selgelt ülejõu käivaks.
Nagu linnades näha, jäävad mahasadanud hangedega jänni ka spetsiaalselt lumekoristuseks mõeldud masinad. Murutraktorile osutus lumetõrje aga selgelt ülejõu käivaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmise nädala algul maha sadanud paks lumi ning tugev tuul tekitasid tõsist kahju 1,8 hektari suuruses Sillaotsa talumuuseumi dendropargis ja aias.

«Haruldane kerapaju ehk raberemmelgas on habras puu. See ja kolm murdunud lehist, mis tänaseks enam kui 10 meetri kõrguseks kasvanud, noor tammepuu, mis nüüd pikali, olid kõik Sillaotsa Aadu istutatud,» rääkis kahjustustest Raplamaal asuva talumuuseumi juhataja Jüri Kusmin Nädalisele.

Et tamm ei pidanud vastu, seda on raske oma ala spetsialistil ja loodusetundjal Jüri Kusminil uskuda, aga kuna pinnas on ülipehme ja vett täis, said paks lumi ja tuul puust jagu ning juured andsid järele.

Noortel 10-15 meetri pikkustel kuuskedel olid murdunud ladvad või olid need pooleks läinud paari-kolme meetri kõrguselt, igal kolmandal õunapuul on mõni jäme oks murdunud või on puu ise viltu vajunud.

Dendropargis oli lumi räsinud paljusid haruldasi puid ja põõsaid, samuti ksüloteeki ehk puukogu, mida teavad huvilised kui õpiala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles