Soomaal algas viies aastaaeg

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus Soomaal.
Üleujutus Soomaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud nädalal maha sadanud lumest on soojade ilmadega saanud tulvavesi, mis on tõusnud ebatavaliselt kõrgele ning Soomaal on kätte jõudnud viies aastaaeg.

Vesi on ootamatult kõrgele tõusnud ja nii palju pole Soomaal olnud vett 2005. aasta jaanuaritormist saadik, rääkis Soomaa turismitalupidaja Aivar Ruukel Raadio Pärnule.

Mehe sõnul on suurvesi praegu tõusul, võrreldes eilsega on vett rohkem ja kindlasti tõuseb see veel vähemalt 10- 20 sentimeetrit. Soomaal kergitab vett Sakala kõrgustikul sulanud lumi ja vihmavesi, mille jõed kannavad alla «kaussi» kokku.

Soomaal tuleb jõe ääres asuvates majapidamistes kindlustada ja kinni siduda kõik, mida kinni siduda annab. Mees ise laob ümber puuriida, et suurvesi seda ära ei viiks.

Ruukeli sõnutsi on hullem lugu loomadega, sest vee sees ei taha keegi elada. Ta ütles, et tulvavees hukkub väiksem loomapere- närilisi ja siile, kes vee eest pageda ei jõua, kuid suuremad loomad leiavad pelgupaiga rabast.

Soomaal uputab tänavu juba viiendat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles