Poola plaanib oma tuumajaama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk kõnelemas ÜRO kliimakonverentsil Poznańis.
Poola peaminister Donald Tusk kõnelemas ÜRO kliimakonverentsil Poznańis. Foto: AFP / Scanpix

Kivisöest seni sõltuv riik võib rajada esimese tuumajaama oma territooriumile juba järgmise aastakümne lõpuks, et minna üle odavamale ja puhtamale energiale.

«Poola tahab teha kiire otsuse tuumaenergiajaama ehitamise osas,» teatas peaminister Donald Tusk, kes käis ÜRO kliimakonverentsil Poznańis. «Tuumaenergia on tõesti odav ja puhas,» märkis ta AFP andmetel.

Tuski sõnul on «ambitsioonikas ja täiesti realistlik» viia see plaan ellu juba 2020. aastaks. Erinevalt paljudest teistes ELi uusliikmetest Poolal seni oma tuumajaama pole, sest kommunistliku perioodi projekt jäi teostamata.

Poola peamiseks energiaallikaks on praegu kivisöel töötavad elektrijaamad, kus toodetakse 94 protsenti riigis tarbitavast elektrist. See riik toodab igal aastal Euroopa Liidu keskmisest kaks korda rohkem süsinikdioksiidi, mida peetakse kliimasoojenemise üheks peamiseks põhjuseks.

Kivisüsi ei kao sealsest energiakorvist ekspertide hinnangul siiski kuhugi, sest seda on riigil varus veel rohkem kui sajandiks. Muid fossiilseid ressursse poolakatel pole ja ka taastuvenergiaks pole spetsialistide väitel palju võimalusi.

Poola on samal ajal osaline ka Leedusse rajatava uue Ignalina jaama projektis, mis aga erimeelsuste tõttu nihkub üha kaugemale tulevikku.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles