Uuel nädalal saabub võimas kuumalaine

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannalised suvise kuumalaine ajal mõnulemas.
Rannalised suvise kuumalaine ajal mõnulemas. Foto: Priit Simson

Uuel nädalal tuleb uus kuumalaine, mis koos õhuniiskusega võib olla veelgi raskem taluda kui juulikuine palavus.

«Täna, kus meie kohal on õige jahe ja ebapüsiv õhumass, tundub ilmvõimatu olevat, et suurem soe meid veel üllataks. Aga näib, et seekord läheb kuu algul kokkupandud prognoos oma õiget rada,» märgib EMHI sünoptik Merike Merilain oma ülevaates.

«Esialgu toob meile suhteliselt soojemat ilma seesama väetike Timo nimeline tsüklon, kuid edasi võtab ohjad Musta mere ääres tekkiv tsüklon ja samal ajal Venemaa põhjalaiustel tugevnev kõrgrõhuala.

Nende kahe koosmõjus sünnib uue nädala algul analoogiline ilmamuster, mida me siin juulikuus päevade kaupa talusime. Suure õhuniiskuse tagavad nii juba sadanud vihmad, kui ka tsüklonite servas ida poolt liikuv soe õhumass.

Kui vaadata veel kaugemale, siis on ilmamudelid lausa üksmeelselt suvesoojast hullunud ja pakuvad sooja ilma kohalolu alates pühapäevast peaaegu kaheks nädalaks.

Kui nii kõrged numbrid tulekul ja õhuniiskus päeval üle 60 protsendi, on seda võib-olla veelgi raskem taluda kui juuli palavust.

Siis jääb üle veel kord nentida, et see suvi on olnud imeline nii pikkuselt kui kuumuselt ja kõige tähtsam – vaheldusrikkuselt,» arvas Merilain.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles