Eestisse jäänud kurgedele saab lumi saatuslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Viimastel päevadel mahasadanud paks lumevaip võib kujuneda saatuslikuks nendele soo- ja toonekurgedele, kes pole lõunamaale lennanud.

Loodusesõber Helmut Bachman nägi teisipäeva õhtul Türi vallas Põikva külas elektriposti otsas kurepesal toonekurge, järgmisel hommikul oli lind juba maa peal lumehanges, kirjutab Järva Teataja.

Bachmani meelest nägi lind kurnatud välja, ilmselt on seda tinginud nälg. «Küllap ta hommikul sealt lumehangestki toitu otsis, kuid asjatult,» lisas ta.

Hädas olevast kurest pole Bachman ühtegi loomakaitseorganisatsiooni teavitanud, sest vaevalt keegi lindu päästma tõttakski. Bachman tunnistas, et üritas ükskord parvest maha jäänud kurge toita, kuid lõpuks heitis lind ikka hinge.

Türi vallas Laupa külas elav Peeter Sergejev nägi eile hommikul kodu juures põllul sookurge, kes otsis edutult lume alt toitu. Sergejev arutles, et kui linnul ei jätku jõudu üksi sooja kätte lennata ja ta jääb siia talvituma, langeb ta peagi rebaste saagiks, keda on sealkandis tänavu rohkesti.

Järvamaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialist Olavi Randver ütles, et kurge toitma minna pole mõtet, sest lind ei lase inimest ligi.

Randver selgitas, et nii nagu on inimeste seas, nii on ka looma- ja linnuriigis ullikesi. «Osa linde jääb alati parvest maha, sest nad arvavad, et ei pea soojemasse kohta lendama ja saavad siingi hakkama,» lausus ta.

Randver ei osanud öelda, kas nälga jäänud kured suudavad sooja kätte lennata või hukkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles