Eesti võitleb lumega: olukord kella 21.00 seisuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambja ja Tartu vaheline teelõik Võru maanteel kella 9 paiku täna hommikul. Video: Viljar Kannimäe
Kambja ja Tartu vaheline teelõik Võru maanteel kella 9 paiku täna hommikul. Video: Viljar Kannimäe Foto: Postimees.ee

Postimees.ee ülevaade kella 21.00 seisuga olukorrast Eestis seoses lumiste ilmaoludega.

Maanteed

Maanteeinfokeskus teatas veidi pärast kella 16.30, et vaatamata hooldetöödele on piirkonniti jätkuva lumesaju ja pinnatuisu tõttu raskendatud teeolud Lääne-Viru, Jõgeva, Tartu, Viljandi, Võru, Põlva, Valga ja kohati Harju maakonnas.

Mujal Eestis on põhi- ja suuremate tugimaanteede katted soolalumesegused, kuid samas ka libedad ja konarlikud. Kõrvalmaanteedel on pinnatuisust ja lumesajust tingitud läbimatuid lõike.

Prognoositavalt on Lõuna-, Kesk -ja Ida-Eestis oodata lumelisa ning seega teeolude halvenemist. Maanteeamet manitseb liikluses ettevaatlik olema.

Liiklus Tallinnas

Kella 16 seisuga hakkas olukord bussiliinidel tasapisi paremaks muutuma. Aeg-ajalt tekkis siin-seal seisakuid. 4-5 bussi oli eri paigus veel lumes, ütles Postimees.ee'le Sirje Roht Tallinna Autobussikoondisest.

Kuna linnabusside graafikud on päeva jooksul põhjalikult segamini pööratud ja mitu tundi nihkes, kestab nende paika sättimine õhtuni.

Päeval hakkas uueks probleemiks muutumas libedus. Kinni sõidetud lumi hakkas tänu soolale muutuma lumesupiks ja bussid ei saa peatusest välja - kinni tambitud lume peale tekkinud soolases supis käivad rattad ringi.

Kella 15 paiku rääkis Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sule Postimees.ee'le, et pealinna teede olukord oli täna rahuldav ning enim oli muret lume sisse kinni jäänud ja seetõttu liiklust takistanud raskeveokitega.


Olukord Tartumaal

Ehkki jätkuvalt on palju probleeme suurtel maanteetrassidel ning mitmed kõrvalteed on autosõiduks kõlbmatud, oli olukord pärastlõunaks mõnevõrra paranenud. Taas saab sõita ka läbi Tatra oru, kinnitas AS Tartumaa teed infotehnik Lea Aunisson.

Enam-vähem kõigil kõrvalteedel on lumesahk ühel korral üle sõitnud. Õhtuks loodetakse teed ka teist korda lahti lükata. Kõige hullem on olukord Tartumaa Peipsi-äärsetes piirkondades, Mehikoormasse viivatel teedel, tõi Aunisson näite. Samuti ei tasuks liiklema minna Elva ning Viljandi vahelistele teedele.

Tartu linna peatänavad olid ennelõunal enamasti liigeldavad, kõrvaltänavatest oli puhastatud 25-30 protsenti. Kella 15.45 näitas lumesadu Tartus lõppemise märke, ent tuul on tugevnenud ja probleeme tekitab tuisk, eriti äärelinnas, kus nähtavus on paiguti vaid 10 meetrit.

Tartu linnapuhastusteenistus juhataja Madis Tammeorg sõnas, et õhtuks saavad lumekoristajad loodetavasti teise ringi peale ka kõrvalteedele ning siis peaks 90 protsenti Tartu tänavatest sõidetavad olema.

Tammeoru sõnul jätkub lumekoristus terve öö ja olukord on paranemas.

Elektrikatkestused


Kell kaheksa õhtul oli Eestis elektrita 14 900 majapidamist ja ettevõtet. See on üle poole vähem kui täna lõunal kell kaksteist.

Harjumaal oli elektrita veel 3700, Viljandimaal 2550, Lääne-Virumaal 1700 ja Tartumaal 1200 majapidamist. Mujal maakondades oli alla 1000 kliendi vooluta.

Alates pühapäeva hommikust on Eesti Energia ja partnerfirmade rikkebrigaadid parandatud üle 500 rikke. Valdavalt on olnud rikete põhjuseks elektriliinidele kukkunud puud ja rasked oksad.

Tänu väga halvale ligipääsetavusele rikkekohtadele, tuleb olla valmis selleks, et väiksema kliendiarvuga rikete kõrvaldamine toimub alles paari päeva jooksul.

Rongiliiklus

Edelaraudtee rongid sõidavad sõiduplaani järgi, hilinemised on pigem erandid ning jäävad alla 10 minuti, teatas ettevõte.

Täna hommikupoolikul esines elektrirongide sõidugraafikus suuri hilinemisi tingituna AS Eesti Raudteele kuuluva infrastruktuuri probleemidest.

Kell 14.20 teatas Elektriraudtee AS, et nüüdseks jõudsid rongid sõiduplaani järgsesse graafikusse ja väljuvad taas õigeaegselt.

Lennuliiklus

Estonian Air teatas hommikul, et ilmaolude ja rohke lume tõttu esineb kõrvalekaldeid tänases lennugraafikus.

Kell 15.20 teatas Estonian Air hilinemistest järgmistel lennuliinidel:

Tallinn-Kopenhaagen hilineb 6 tundi ja 40 minutit;
Tallinn-Moskva-Tallinn hilineb 7 tundi ja 45 minutit;
Tallinn-Vilnius-Tallinn hilineb 4 tundi;
Tallinn-Stockholm-Tallinn hilineb 10 tundi ja 5 minutit;
Tallinn-Kuressaare-Tallinn hilineb 8 tundi;
Tallinn-Helsingi-Tallinn hilineb 3 tundi ja 25 minutit;
Tallinn-Minsk-Tallinn hilineb 2 tundi;
Tallinn-Kiiev-Tallinn hilineb 6 tundi ja 15 minutit.

Järgmine lend liinil Tallinn-Kopenhaagen-Tallinn hilineb 45 minutit, Tallinn-Stockholm-Tallinn hilineb 1 tund ja 25 minutit, Tallinn-London-Tallinn hilineb 5 tundi ja 35 minutit, Tallinn-Oslo-Tallinn hilineb 5 tundi ja 55 minutit ning Tallinn-Stockholm-Tallinn hilineb 2 tundi ja 15 minutit.

Lisalend liinil Tallinn-Oslo-Tallinn hilineb 2 tundi ja 25 minutit, lend pidi Tallinnast esialgsete plaanide kohaselt väljuma kell 17.25.

Praamiliiklus

Ühendus mandri ja Muhu saare ning mandri ja Hiiumaa vahel toimib graafikujärgselt. Virtsu ja Kuivastu vahel sõitev parvlaev Viire kasutab kõrge veetaseme tõttu ainult alumist autotekki.

Reisiparvlaev Reet liinil Sviby-Rohuküla sõidab graafikujärgselt. Reisiparvlaev Amalie liinil Kihnu-Munalaid täna ei välju. Reisiparvlaev Liisi väljub Kihnust Pärnusse 13.00 ja Pärnust Kihnu 15.30. Kõrge veetaseme tõttu ei pääse laevale sõidukid.

Laevaliiklus

Laevaliiklus Tallinna ja Helsingi ning Tallinna ja Stockholmi vahel toimib graafikujärgselt.

Postivedu

Osaliselt on suuremates linnades lehed koju kantud, ent paljudes Eestimaa paikades jäävad postkastid täna ilmselt tühjaks, kuna postiljonid ei pääse neile ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles