Linnu-uurijad kaitsevad Kuressaare sadama faarvaatri valle

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnupesa.
Linnupesa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ornitoloogid peavad vajalikuks Kuressaare sadama faarvaatrit ääristavad vallid alles jätta, kuna neist on saanud oluline pesitsuspaik ligemale 20 linnuliigile.

«Linnuekspertide koostatud aruandes on öeldud, et tingimata peab alles jääma üks vall, kuid veel parem on, kui jäävad mõlemad vallid,» ütles Oma Saarele Kuressaare linna keskkonna- ja välisprogrammide spetsialist Karli Valt.

Keskkonnamõu hindamisega seoses tellitud aruande koostanud ornitoloogi Veljo Volke sõnul loendati faarvaatri vallidel sel aastal 13 erinevat linnuliiki, kokku aga on alates 2002. aastast vallidel pesitsemas loendatud 18 linnuliiki.

Vallidel pesitsevad esmajoones linnuliigid, kes eelistavad pesitsemiseks vähetaimestunud rannaalasid, mida leidub üsna vähe. Seetõttu ehitatakse mujal maailmas ohustatud liikidele isegi tehissaari.

Volke sõnul ei too lindude pesitsemine kaasa piiranguid laevaliiklusele, küll aga võiks sadamas olla silt, mis hoiatab vallidel trampimise eest perioodil, kui munad on pesas.

Ka Kuressaare tunneb ornitoloogide nõudmiste üle heameelt, kuna pinnase äravedu läheks tunduvalt kallimaks kui valli kohale jätmine. «Sel korral on linnud linna poolt, tegid linnale heateo,» lausus Valt.

Karli Valdi sõnul teeb ta linnale ettepaneku jätta faarvaatri telg laiendustööde käigus paigale ning tõsta mõlemat valli kümmekond meetrit, et saavutada faarvaatri laiuseks soovitud 50 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles