Saaremaal võib järgmisel suvel taas vähki püüda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähk.
Vähk. Foto: Toomas Huik.

Keskkonnaministeerium lubab tuleva aasta suvest Eesti vähirikkaimas piirkonnas Saaremaal taas jõevähki püüda, erandina jäävad keelualaks Põduste jõgi ja Laugi peakraav.

«Lauspüügikeeld ennast 100 protsenti ei õigustanud ja lõpmatuseni ei oleks otstarbekas lauspüügikeeldu ka rakendada,» ütles Oma Saarele keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Herki Tuus.

Tema sõnul näitas tänavune suvi, et kui püük on keelatud, tegutsevad röövpüüdjad üsna usinasti ja produktiivselt. Siiski oli püügikeeld vähikatku leviku takistamiseks vajalik.

Tuusi kinnitusel ei ole vähikatk kahe keeluaasta jooksul teistesse Saaremaa veekogudesse levinud ning Põduste jõe vähistiku täieliku ja Laugi peakraavi vähistiku osalise hukkumise tõttu on katku leviku oht mõnevõrra vähenenud.

Tuus rääkis, et uuringute andmetel ei ole Põduste jões pärast haiguspuhangut avastatud ühtegi elus vähki.

Küll aga jäi Laugi peakraavis haigus pidama piirkonnas, kus vähkide arvukus on suhteliselt madal. «Seetõttu pole veel selge, kas katkuseen on jões või mitte,» osutas Tuus.

Saaremaal saab vähipüügilube hakata taotlema järgmise aasta 1. juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles