Jaanipäeva ähvardab muutlik ilm

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu tuleb valmis olla, et halvimal juhul võib vihm jaanitule ära kustutada.
Tänavu tuleb valmis olla, et halvimal juhul võib vihm jaanitule ära kustutada. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ilmataat on senini käitunud vastavalt ennustustele ootuspäraselt, ainult vihmaga on ta Pärnumaal kitsi olnud. Äikesevihmaga õnnistas ta Oidremat ja Lõpet.

Meil tuli sademeid kümme millimeetrit, mis oli paraja kastmise eest. Praegu on vaja rohkem vihma, sest maasikas kohati kuivab, kartul vajab samuti kasvamiseks vihma.

Sünoptikud lubavad järgmiseks nädalaks jahedaid ja vihmaseid ilmu.

Suurem tõenäosus on homme vihma saada. Paistab, et jaanipäev jääb muutliku ilmastiku mõju alla. Võib sadada, aga ka päike võib end näidata. Vanarahvas arvas, et enne jaani paluge vihma, pärast tuleb isegi.

Pihlakal oli vähe õisi. See pidi tähendama kesist viljasaaki. On tähele pandud, et kuu faas hoiab ühtlase ilma järgmise faasini. See kehtib aprillist septembrini.

Noorel kuul on ilm üldiselt vilu, pilves ja sajune, vanal kuul aga kuiv, soe ja pilvitu.

Noorkuu esimene veerand on üldjuhul vihmane, vanal kuul tulevad ilmad kuivad ja viimasel veerandil on kuivi päevi. Elame, näeme!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles