Juunis saab pikalt ilusat ilma

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmad tulevad juunis keskmisest soojemad.
Ilmad tulevad juunis keskmisest soojemad. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Enne kui rääkida, milline tuleb suvi, meenutame kevadet. Mullune, 2010. aasta oli lumerohke nagu tänavunegi ja ka külmakraadid olid käesoleva aastaga sarnased. Selle järgi võis arvata, et kevad tuleb samasugune nagu möödunud aasta, kuid ometigi oli mullu kevad tublisti soojem ja sadamete poolest rikkam.

Tänavune mai oli veidi külmem kui keskmine. Sedakorda tuli küll sademeid veidi üle normi, kuid tugevad tuuled kuivatasid maa ruttu ära. Talvise paksu lumekatte tõttu maa ei külmunud ära ja mullad ei murenenud kohevaks.

Minu ploomipuid aias kahjustas külm ja võib arvata, et külma tõttu said nõrgemad viljapuud ka mujal kahjustada.

Sel aastal saabusid rändlinnud üldiselt õigeaegselt, ainult kägu, suitsupääsuke ja ööbik jäid hilisemaks. Taimede vegitatsioon algas hiljem.

Maikuu päevased temperatuurid olid suhteliselt madalad ja seetõttu õistaimede õitsemine kestis kauem.

Toomingas õitses umbes kaks nädalat, mis vanarahva tähelepanekute järgi tähendab pikka sügist. Huvitav on see, et öökülmad lõppesid meil siin Lõpel 7. maiks. Õunapuude õisi külm ära ei võtnud, seega võib loota head õuna-aastat.

Maasikas õitseb praegu ja kui enam öökülma ei tule, on loota ka head maasika-aastat.
Kevade lõpupäev ja juuni esimene päev külastasid meid suvekuumusega. Juunit tuleb lugeda suvekuuks sellegipoolest, et astronoomiline suvi algab 21. juunil. Edaspidi võib ilm kõikuda ettearvamatult, nagu on meie laiuskraadidel ikka olnud.

Vahel läheb veidi jahedamaks, päikesepaistet on küllaldaselt, aga siiski ei tasu ujuma kiirustada, sest vesi soojeneb aeglaselt.

Tähelepanekud on näidanud, et kui on külmavõitu kevad, siis 60-protsendilise tõenäosusega on neli järgnevat kuud keskmiselt külmemad. Samuti kunagiste ilmateadlaste, sakslase Hellmanni ja meie ilmateadlase Tõllasepa tähelepanekud näitasid, et keskmiselt külmale talvele järgneb jahe suvi. Kas see ka tänavu paika peab, seda näitab tulevik.

Sipelgad ei ole teinud pesakuhjasid kõrgeks ja võib arvata, et vihma niipea ei tule. Ilmad võivad tulla juunis keskmisest soojemad, juuni teine pool võib tulla siin-seal vihmane ja on äikese võimalus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles