Esmaspäeval saabub pikem kuumalaine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannalised suvise kuumalaine ajal mõnulemas.
Rannalised suvise kuumalaine ajal mõnulemas. Foto: Priit Simson

Esmaspäeval saabub Eestisse uus kuumalaine, mis jääb siia valitsema pikemaks ajaks.

«On näha, et see on pikem kuumalaine – võib-olla kestab kaks nädalat,» ütles EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain Postimees.ee’le.

Kui nädalavahetusel on veel tavaline suveilm, keskmiselt 16-24-kraadise soojaga, siis esmaspäevast hakkab temperatuur tõusma. «Esmaspäeval võib-olla veel 27 kraadini temperatuur tõusta ei jõua, sest esmaspäeva öö on veel suhteliselt jahe,» rääkis Merilain. Tema sõnul sarnaneb uue kuumalaine tulek selle nädala teisipäeval saabunud soojaga: öö jooksul saabus soe õhumass.

«Teisipäeval- kolmapäeval on ka saju tõenäosus väga väike, eks siis 30ni läheb temperatuur välja,» ütles sünoptik.

«Eks siis näeb, väga pikalt ei saa ette öelda, kuhu see sooja ja külma õhumassi piir jääb. Praeguse prognoosi järgi kipub ta jääma enne lääne poole kui siia mandri peale – see tähendab, et Mandri-Eestis, vähemalt idapoolsetes maakondades on kuiv ja kuum.»

Ilm rannikul oleneb suuresti tuulest: «Kui on kagutuul, on ka Tallinnas ja Kundas sama kuum kui näiteks Tartus või Võrus, aga muul juhul võib ka märgatavalt jahedam olla. Aga praeguste prognooside kohaselt jääb Tallinn ka sooja.»

Homme-ülehomme on öösel 6-12 kraadi ja päeval 16-24 kraadi. Esmaspäeval liigub kõrgrõhuala itta ja selle lääneservas saabub Eestisse lõunapoolsetelt laiustelt taas soe õhk. Öösel on siis veel sooja 4-10, päeval juba 22-27, rannikul kohati 18 kraadi.

Teisipäeval jätkub kuuma õhu juurdevool. Edasi jäävad öised temperatuurid 12-18 vahele ja päeviti tõusevad 25-30 kraadini. Selline ilm püsib EMHI nädalaprognoosi kohaselt vähemalt järgmise reedeni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles