Aastaga avastati riigimetsas üle 50 kaitsealuse linnuliigi pesa

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiireviupojad pesal.
Hiireviupojad pesal. Foto: Lauri Kulpsoo

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) ja MTÜ Kotkaklubi koostöös on Eesti metsadest aastaga leitud ja kaitse alla võetud 53 kaitsealuse linnuliigi pesa.

Riigimetsast leitud pesadest kuulusid 29 rangeima kaitse all olevatele I kaitsekategooria liikidele ning 11 II kaitsekategooria liikidele, teatas RMK. Enim avastati merikotka, kanakulli ja väike-konnakotka pesasid. Lisaks sellele leiti ka kalakotka, must-toonekure ja kassikaku pesasid.

Leebema kaitse all olevate III kaitsekategooria liikide (hiireviud, herilaseviud) pesi leiti 13.

Mullu märtsis allkirjastatud koostööleppe kohaselt võtsid RMK ja MTÜ Kotkaklubi kohustuse tihendada omavahelist infovahetust. Samuti läbisid RMK metsakorraldajad ja metsnikud spetsiaalse pesapuude leidmise ja eristamise koolituse.

Aasta jooksul on Kotkaklubi informeerinud RMKd 32 uuest pesaleiust riigimetsamaal. Selle info kiire jõudmine lisaks keskkonnaametile ka otse RMK-le on võimaldanud viimasel rakendada kohest raiekeeldu pesapuu kaitsetsoonis. Sarnaselt teavitab RMK pesapuu leidudest keskkonnaameti kõrval koheselt ka Kotkaklubi.

Aasta jooksul on RMK metsamehed raietöid ette valmistades leidnud 21 uut pesa.

Praegu on Keskkonnaregistris risupesades pesitsevate liikide pesi – seda nii riigi- kui eramaal kokku – registreeritud 1619, neist kõige enam, 1099, on I kaitsekategooria liikide pesi.

Alates eelmisest aastast maksab Kotkaklubi inimestele, kes neile uutest risupesadest teatavad, ka stipendiumi. Seni on välja makstud 13 stipendiumi, paljud on rahalisest preemiast ka loobunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles