Kalurid aitavad keskkonnaametnikel Peipsist võrke tragida

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Sel nädalal hakkab keskkonnainspektsioon taas Peipsi järvest välja tragima veekogu risustavaid ning kalu surmavaid nakkevõrke. Tihti ebaseaduslikult püügile seatud ning hiljem hüljatud püüniseid aitavad sel korral järvest välja tirida ka kohalikud kalurid.


Peipsil puhastustöid korraldava keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor-nõuniku Tõnis Saariste sõnul toimuvad talgud kahes etapis. Sel kolmapäeval ja neljapäeval võetakse ette järve lõunapoolsem osa ja eelkõige piirkond, kus toimus aktiivne talvine võrgupüük, vahendas Saariste sõnu keskkonnainspektsioon.

Esimesel päeval suundutakse alustega Kallaste sadamast Piirissaare suunas, teisel päeval võetakse Kallastelt suund Mustvee peale. Võrkude otsimisel ja tragimisel osaleb kokku 12 alust, sealhulgas seitse inspektsiooni paati ning viis alust Peipsi kalurite ühingusse kuuluvatest kalapüügifirmadest.

Teine etapp on planeeritud läbi viia 8. ja 9. juunil. Siis tragitakse võrke järve põhjaosas.

Vette triivima jäetud võrgud püüavad pikka aega kala edasi ning kahjustavad kalavarusid. Tegemist võib olla nii ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrkudega kui ka tuule ja jääga püügikohast eemale liikunud võrkudega.

Keskkonnainspektsioon korraldab Peipsi järve risuvõrkudest puhastamist juba viiendat korda. Nelja varasema aktsiooni käigus on järvest eemaldatud ühtekokku 1511 nakkevõrku, mille kogupikkuseks võib arvestada üle 100 kilomeetri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles