Rannikut ähvardab veetaseme suur tõus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli aastat tagasi jaanuaritormi ajal ujutas meri Pärnu linna rannaäärsed alad üle.
Neli aastat tagasi jaanuaritormi ajal ujutas meri Pärnu linna rannaäärsed alad üle. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Veetase Eesti rannikul on praegu kõrge ning võib keskööks veelgi tõusta, küündides Pärnus kriitilise piiri lähistele.

 

Kell 23.00 on Pärnu veetase taas langemas. Hetkel Meretaseme Infosüsteemi andmeil 141 sentimeetrit.

 

Kell 21.00 näitab Eesti Meretaseme Infosüsteem Pärnu veetaseme seisuks 140 sentimeetrit. Viimase tunni jooksul oli näha pisut langustendentsi, kuid nüüd on veetase jälle tõusuteel. 

 

Mujal Eestis on veetase võrreldes päevase seisuga langenud

 

Kella 20.00 seisuga oli Pärnu veetase 135 sentimeetrit üle keskmise. Veetase on viimase tunni jooksul tõusnud 9 sentimeetrit.

Kella 18.20 seisuga oli Pärnu veetase 124 cm üle keskmise. Tarmo Kõuts Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudist ütles Postimees.ee'le, et üle 140 cm ei tohiks sealne veetase minna.

Tema sõnul tuleb siiski arvestada, et prognoosid on alati mingi veaga, milleks võib olla 10 kuni 20 cm - seega polegi kaugel Pärnu kriitiline veetase ehk 160 cm üle keskmise.

«Keskööl peaks tulema maksimumtase. Aga sellist olukorda, nagu oli 2005. aasta jaanuaris, kohe kindlasti oodata ei ole,» nentis ta.

Tallinnas on meretase kella 18.20 seisuga 77 cm üle keskmise, mis on selle koha jaoks kõrge veeseis.

Seekordne veetaseme tõus ei ole seotud tormituulega, vaid selle põhjustas vahetult enne toimunud kiire õhurõhu langus, tõi Kõuts välja ühe põhjustest.

Teiseks veetaseme tõusu põhjuseks on teadlase sõnul eelnevad tormid, mis on vee Läänemeres piltlikult öeldes loksuma pannud.

Ka Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogia Instituut hoiatab oma kodulehel, et veetase Eesti rannikuvetes on kõrge. EMHI kinnitusel jääb see siiski alla kriitilise piiri.

Soome lahes võib ilmajaama andmetel veetase tõusta täna keskpäeval 80 cm, Narva lahes 125 cm üle keskmise.

Pärnu lahes tõuseb veetase täna pärastlõunal 120 cm ja õhtul 140 cm üle keskmise taseme, teatab ilmajaama kodulehel olev ennustus.

Meretaseme ajalist käiku reaalajas ja prognoosi saab jälgida ka veebi vahendusel.

Sõru sadamas on vesi varsti kai peal

Hiiumaal Sõru sadamas on merevesi tõusnud juba kaiservani ja nii kõrget veetaset esineb seal harva.

«Korra aasta võib-olla on [nii kõrge veetase - toim], kuigi eelmisest aastast ma nii kõrget veeseisu ei mäletagi,» ütles Heller Sööl Sõru sadamast.

Tema sõnul on täna veetase tavapärasest ligi 60-70 cm meetrit kõrgem, kusjuures poole päeva jooksul on see kerkinud paarkümmend sentimeetrit. «Üllatav on see, et keegi nii kõrge veetaseme eest keegi ei hoiatanud. Ootame ja vaatame, aga lubati, et varsti peaks hakkama alanema,» sõnas Sööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles