Jaanipidulised peaks arvestama vihma ja tuulega

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmane jaanipäev Viimsis
Vihmane jaanipäev Viimsis Foto: Liis Treimann

Tänavune aasta pakub jaanipühadeks väga mitmekülgse ilmavaliku: tänane ilm on tormine, laupäevase paraadi ajaks on ilm rahunenud ning jaaniõhtu möödub suurema sajuta, jaanipäeva märksõnaks on aga vihm, teatab riigi ilmateenistus. 

Täna, 22. juunil on sadu ja äike taandunud Venemaale ning uue merelt saabuva saju eel on väike paus. Energilise pöörise lõunaservas kogub tuul tuure ning tõuseb sisealadel iiliti 15 kuni 18, rannikul 20 kuni 25 meetrini sekundis. Mandril on tuule suunaks valdavalt edel, saartel ja avamerel pöördub enam läände ja loodesse. Ühes tugeva tuulega kaardub meile põhjast jahedust ning päikese abil võib õhutemperatuur soojeneda Ida-Eestis veel 20 kraadini, läänes jääb 15 kraadi ümbrusesse. 

Õhtul püsib tuul veel tormine põhjarannikul, lõuna pool annab juba järele. 

Ilmakaart jaanipäevaks
Ilmakaart jaanipäevaks Foto: Riigi Ilmateenistus

Laupäeval, 23. juunil kaugeneb tormine madalrõhkkond Lapimaale ning läänekaarde pöörduv tuul nõrgeneb. Tsüklonist on alles jäänud veidi niiskust ning aeg-ajalt liigub üle taeva kergeid vihmasabinaid. Õhtu poole läheb isegi kuivemaks. Jahenenud õhumassi all on öösel sooja 7 kuni 13 kraadi, päeval teeb päike oma töö ja tõstab õhutemperatuuri 15 kuni 20 kraadini. 

Jaaniöö möödub nõrgas rõhuväljas suurema sajuta, nõrga tuulega ning õhutemperatuur peegeldab eelnevat ööd: sooja on 7 kuni 13 kraadi. Samal ajal läheneb Musta mere äärest madalrõhkkond, mis päeval Peipsi taha Venemaale liigub. Pöörisega seotud tihedad vihmapilved jõuavad Eesti kagunurka hommikul ning levivad kiiresti edasi loode suunas. Pärastlõunaks võib sajuala katta juba terve maa. Tuul pöördub põhjakaarde, muutub puhanguliseks ning lisab jahedusetunde. Enne sadu tõuseb õhutemperatuur Lääne-Eestis 17 kraadini, idas-kagus jääb halli ja sajuse taeva all ka 15 püüdmatuks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles