Mati Kaal peab loomakaitsjate süüdistusi pahatahtlikeks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna loomaaia šimpans Pino oma sünnipäeval.
Tallinna loomaaia šimpans Pino oma sünnipäeval. Foto: Mihkel Maripuu

Loomakaitseorganisatsiooni Born Free ja Euroopa loomakaitsjaid ühendava ENDCAP võrgustiku koostatud Tallinna loomaaia tingimusi kajastava raporti näol on tegemist äärmusliku loomakaitseorganisatsiooni pahatahtliku kriitikaga, ütles Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal.

Kaal ütles ERRi uudisteportaalile, et see ei ole mingi analüüs, vaid tegemist on pahatahtliku haltuuraga. «Tegemist on organisatsiooniga, mis on põhimõtteliselt tehistingimustes loomade pidamise vastu.»

Loomakaitsjate peamised etteheited Eestile on, et loomaaed peaks rohkem panustama liigikaitsesse, ent praegu on olulisem roll metsloomade näitamise hariduslikul eesmärgil. Samuti leiavad loomakaitsjad, et loomaaias elavad paljud asukad kehvades tingimustes ning tihti ei arvestatavat looma aedikus pidamisel looma liigiomast käitumist, näiteks puuduvad ronimis- või kraapimisvõimalused.

Veel on loomakaitsjatele Eesti puhul vastukarva, et loomaaia tegevusluba antakse tähtajatult, arvestamata seda, et uute loomade lisandumisel loomaaia kollektsiooni ei pruugi loomaaed enam vastata talle esitatavatele miinimumnõuetele. Puudub regulatsioon loomaaia tegevusloa muutmise kohta, seisab raportis. Samuti heidetakse ette, et järelevalveasutused ei kontrolli regulaarselt loomaaedades peetavate loomade pidamistingimusi või on kontroll puudulik.

«Avalikkusele ei ole selge, millise asutuse poole saab kaebusega pöörduda. Inspektoritel puuduvad teadmised ja ettevalmistus hindamaks loomaaialoomade heaolu ja tervist (eelkõige mis puudutab loomadele liigiomase käitumise võimaldamist ja loomade psüühilist tervist),» kirjutavad loomakaitsjad.

Mati Kaal tuletas meelde, et loomakaitsjad tunnistasid mõni aeg tagasi kõnealuse uuringu tutvustamisel, et avaldatu ei ole õige, aga kuna materjalid olid läinud juba trükki, siis ei saanud enam midagi muuta.

Kaal ütles, et Tallinna loomaaed on oma puudustest teadlik ning neid püütakse jõudumööda, tulenevalt sellest, kuidas raha jätkub, kõrvaldada.

Euroopa Liidu loomaaedade uuring «EU Zoo Inquiry 2011» hindas 21 riigi 200 loomaaia vastavust kohalikele ja Euroopa seadustele. Loomakaitseorganisatsioon Born Free ja võrgustik ENDCAP avaldab täna järgmised viis kokku 21st raportist koosnevas seerias. Täna avaldatavad raportid käivad Prantsusmaa, Austria, Eesti, Läti ja Leedu kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles