Islandi võimud sulgesid vulkaanipurske tõttu õhuruumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grimsvötni vulkaani suitsupilv.
Grimsvötni vulkaani suitsupilv. Foto: SCANPIX

Islandi lennundusametnikud sulgesid Grimsvötni vulkaanipurske tõttu täna hommikul Islandi õhuruumi.

«Olukord on praegu selline, et Keflaviki lennujaama, meie suurimat rahvusvahelist lennujaama, hakatakse sulgema. Õhuruumi hakatakse sulgema,» teatas Isavia kõneisik Hjordis Gudmundsdottir AFP-le.

Õhuruum suletakse kogu Islandi kohal esialgu mõneks tunniks. Edasi lükkuvad Islandile suunduvad ja Islandilt startivad lennud. Uus teadaanne õhuruumi staatuse kohta tehakse kell 15 Eesti aja järgi.

Islandi suurima liustiku all asuv Grimsvötni vulkaan hakkas purskama eile. Kraatrist tõuseb suitsusammas, mis hilisõhtuks oli jõudnud 20 kilomeetri kõrgusele. Ajavahemikul 1922-2004 üheksa korda pursanud Grimsvötn on Islandi aktiivseim vulkaan.

Islandi meteoroloogiaameti teadlane ütles täna, et kuigi uus vulkaanipurse paistab olevat võimsam kui mullukevadine Eyjafjölli purse, mis pikaks ajaks Euroopa lennuliikluse peatas, kuid see uut rahvusvahelist lennuseisakut tõenäoliselt ei põhjusta.

«Ma ei usu, et sellel saab olema sama mõju, mis Eyjafjölli vulkaanil, sest tuhk ei ole nii peen,» ütles Gunnar Gudmundsson AFP-le.

Gudmundsson ei arva, et Grimsvötni vulkaani purse eriti mõjutaks rahvusvahelisi lende või et see välismaal lennujaamade sulgemiseni viiks. Küll aga võib purse pisut segada Islandi sisemaiseid lende.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles