Sügisärevuses linnud pressivad koolimajja

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihased.
Tihased. Foto: Elmo Riig / Sakala

Harjumaa Loo keskkooli õpetaja tähelepaneku kohaselt on tänavu sügisel palju linde, kes püüavad end klassi sisse pressida. Asjatundja arvates võib seda põhjustada linde tabanud sügisärevus.

«Kuna mul on klassi kahes seinas aknad, siis on silma hakanud, et rohkem kui tavaliselt lendavad linnud vastu akent ja sõna otseses mõttes uurivad maad, kas saaks sisse tulla,» rääkis Loo keskkooli õpetaja Piret Postimees.ee'le.

Tema sõnul on peamiselt tegemist tihaste ja varblastega. «Ta ei tule mitte toore jõuga vastu akent, vaid lendab akna servale ja olen paar korda vaadanud, et nüüd ta ülevalt [tuulutusava kaudu - toim] end sisse pressibki,» kirjeldas õpetaja. Vähemalt ühel sulelisel on see ka õnnestunud.

Teisipäeval pidi tihase püüdmisega tegelema samas alevikus asuvas kortermajas elav perekond, kelle elamist tuli uudistama tihane.

Tiit Hunt loodusmuuseumist sõnas, et lindude sellisel käitumisel võib olla mitu põhjust. «Nad on lihtsalt ärevil, sügis on käes, nad liiguvad palju ja otsivad toitu,» ütles Hunt.

Tema tähelepanekute kohaselt muutuvad lindude käitumismallid sügisel sõltumata sellest, kas on soe või ei ole.

«Mul on palksaun, kus on sammal vahel. Muu ajal ei katku nad seda vahelt välja, aga just nüüd seda teevad,» tõi ta näite.

Hundi arvates rahunevad linnud maha pärast esimest korralikku külma.

Asjatundja sõnul on millegipärast nii, et nii kevadel kui sügisel lendavad linnud end vastu klaasi uimaseks.

«Nemad ei saa aru, et ees on klaas, kui see peegeldus neile otse näkku ei ole,» selgitas ta. Ta lisas, et kui ruumil on kahel pool aknad, siis arvab lind teiselpool valgust nähes, et tegu on mingi koridoriga, millest saab läbi lennata.

Eelmisel nädalal olid ärevil ühe Narva kooli õpetajad, kui vastu klassiaknaid lendasid end surnuks mitu siidisaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles