Toonekured ei kiirusta lõunamaale minekuga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonekurg.
Toonekurg. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Lätis nähti Eesti piiri lähistel Cēsises toonekurgi, kes peaksid juba olema asunud lõunamaa poole teele. Läti ornitoloogide kinnitusel on tegemist haruldase juhtumiga, nende Eesti kolleeg on teisel arvamusel.

Väidetavalt pole Lätis kunagi varem oktoobri lõpus toonekurgi nähtud, teatab novonews. Läti ornitoloogide hinnangul võivad kured sooja talve üle elada. Oluline on, et veekogud kinni ei külmuks.

Eesti ornitoloog Margus Otsa sõnul pole aga tegemist haruldase juhtumiga, kuna sügis on olnud väga soe.

«Neid üksikuid jääb alalõpmata siia jõlkuma,» ütles ta Postimees.ee'le ja lisas, et haruldane juhus oleks siis, kui toonekurg oleks siin ka pärast lume mahatulekut. «Aga oktoobris ikka mõnda üksikut nähakse,» kinnitas ta.

Otsa sõnul võib toonekurgede paigale jäämise üheks põhjuseks olla see, et tegu on vigase või haige linnuga, kes ei jaksa teekonda ette võtta.

«Valge toonekurg on Eestis talvegi üle elanud, peaasi, et toitu saab,» rääkis ta. Tema sõnul on mõned linnud mitu talve järjest jäänud Eestisse talvituma.

Otsa sõnul on nende juhtumite puhul selgunud, et linde on kunagi noorest peast toitma hakanud ja inimene on nad sisuliselt ära kodustanud. «See on küll paha lugu, sest toonekurg elab mitukümmend aastat,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles