Keskkonnaamet: loomade maanteedest eemalhoidmist takistab rahanappus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskitsed.
Metskitsed. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Kui mujal maailmas ehitatakse loomade maanteedele maanteedele sattumise vältimiseks  viadukte ja tunneleid, siis Eestisse pole neid veel rajatud.

Keskkonnaameti andmetel hukkus eelmisel aastal Eesti teedel üle 2000 metskitse ja 300 metssea. Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõunik Teet Koitjärv ütles, et tegelikkuses on liikluses hukkuvate loomade arv veelgi suurem, kuna juhtidel pole otsest kohustust allaaetud loomadest teada anda ja paljud neist ei tee seda, vahendab Reporter.ee.

Teistes riikides kasutatatakse metsloomade maanteedest eemalhoidmiseks viadukte ja tunneleid. Ka loomi takistavast võrgust maantee ääres on palju abi. Koitjärve sõnul on Eestiski juba üle kümne aasta probleemist räägitud ning asi pole selles, et toimuvat ei teadvustataks.

«Pigem on see jäänud kulude taha pidama,» ütles ta, kuid lisas, et mõningate magistraalide projektides on loomade liikumist juba arvesse võetud. «Kuigi seda on tõesti vähe, kui vaadata kasvõi põhjanaabreid,» möönis Koitjärv.

Nõunik tõi ka välja, et lisaks suurtele loomadele hukkub rände ajal autorataste all palju konni. Kasside-koerte üle ei peeta isegi arvestust ning neid saab surma ilmselt kordades rohkem kui metsloomi.

«Kindlasti on vaja selle asjaga rohkem tegeleda, kuna liiklustihedus ja autode arv tõuseb meil ju iga aastaga,» ütles Koitjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles