Lähipäevade ilm püsib kevadine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevad hiilib tasa ligi!
Kevad hiilib tasa ligi! Foto: Annika Osja

Lähipäevadel püsib päevane ilm kevadiselt päikseline ja soe, kuid öösiti tuleb esialgu veel ka külmakraadidega arvestada.

Eriti jahe on homne öö, kui ilmajaam lubab suisa kuni 5 külmakraadi. Päeval tuleb aga juba sooja 5-12 kraadi. «Kui homme soe tuleb ainult päikse arvelt, siis edasi tuleb lääne poolt juba natuke sooja õhku ja ka ööd lähevad soojemaks. Päevaks on ikka loota, et soojemaks läheb kraadi haaval,» sõnas EMHI ilmaprognooside osakonna juht Merike Merilain.

«Tegelikult on ju aprillikuus meil varem tublisti üle 20 kraadi maksimume mõõdetud, aga sellest jääme praegu veel kaugele maha,» lausus Merilain. Lootust soojemale ilmale tasub tema sõnul ikka hoida, kuid mitte lähema nädala jooksul.

EMHI sünoptik Taimi Paljak lisas, et nädala lõpus kõrgemale tõusev õhutemperatuur sulatab tasapisi veekogude jääd ja üldiselt on tänavu kevad nagu kevad ikka: «Soomaal sõidame paadiga ja maanteed jäävad autodele.» 

«Lund on vaid metsaalustesse alles jäänud. Lagedad pruunid väljad enam lisavett ei anna ja nii on lootust, et loodus tuleb suure sulaveega toime ega uputa Eestimaad üle,» osutas Paljak.

Homme ulatub Eestini Lääne-ja Kesk-Euroopas paikneva kõrgrõhuala kirdeserv. Saju tõenäosus on väike, öösel tekib paiguti udu. Reedel on vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub läänekaare tuul 2–9 m/s. Sooja on 7–12, tuulepealsel rannikul 4–6 kraadi.

Laupäeval kõrgrõhuala mõju väheneb, sest põhjalaiustel liikuvad tsüklonid ulatuvad Läänemereni ja toovad ka soojemat õhku. Pärastlõunal suureneb vähese vihma võimalus. Öösel on -1 kuni +4, päeval +6 kuni +11 kraadi.

Pühapäeval kindlustab läänevool suhteliselt sooja õhu kohaloleku. Öösel võib Ida-Eestis vähest vihma tibutada. Öösel on sooja 1-4, päeval 10-16 kraadi, rannikul vähem.

Esmaspäeval tugevneb Põhjamerel kõrgrõhuala ja liigub Skandinaavia kohale. Saju tõenäosus on väike. Tuul pöördub loodesse ja tugevneb veidi. Öösel on +1...+5, päeval +4...+9, Lõuna-Eestis kuni 12 kraadi.

Ka teisipäeval on saju tõenäosus on väike, loodetuul nõrgeneb. Öösel on -1...+3, päeval 6...12 kraadi.

Kolmapäeval toob suhteliselt sooja õhku järgmine põhjalaiustel liikuv aktiivne tsüklon. Väike vihm võib tsükloni lõunaservas ulatuda põhjarannikule. Öösel on ida pool 0...-4, lääne pool 0...+4 kraadi. Päevasooja tuleb juba 9-15 kraadi.

Neljapäeval võib üle Eesti liikuda väheaktiivne madalrõhulohk, mis toob ka veidi vihma. Puhub läänekaarte tuul ja temperatuur on öösel -1...+4, päeval 7...12, rannikul vähem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles