Kaali kraatri veetase jõudis rekordtasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetase Kaali kraatris on tõusnud rekordtasemele.
Veetase Kaali kraatris on tõusnud rekordtasemele. Foto: Valmar Voolaid / Meie Maa

Kaali järve veetase tõusis kevadiste sulavete mõjul pühapäeval sama kõrgele kui möödunud aastal, kuid uut poolsajandi rekordit lähipäevil ilmselt siiski ei sünni.

Pühapäeval tõusis Kaali järve veetase kraatri ülemiselt servalt järve äärde viival 30- astmelisel trepil alt 11. astmeni ehk veest väljas on veel 20 astet - sama kõrgele tõusis vesi ka möödunud aasta kevadel, kui asjatundjad kinnitasid selle olevat viimase poolsajandi rekordi, kirjutab Meie Maa.

Võrreldes reedega tõusis veetase kraatris pühapäeval kahe trepiastme ehk umbes 30 sentimeetri võrra. Samas katab Kaali järve veel osaliselt jää ja ka kraatri nõlvad on kohati lumised.

«Tasuks oodata nädala lõpuni, siis võib veetase olla kõige kõrgem,» sõnas ligi 50 aastat Kaali kraatri uurimisega tegelenud ja mitu Kaali järve teemalist raamatut kirjutanud Reet Tiirmaa.

«Ma ei usu, et jääkatte sulamine tõstaks oluliselt järviku veetaset, kuid lume sulamine nõlvadelt võib seda küll teha. Kõige rohkem mõjutab aga Kaali järviku veetaset põhjavesi, mis möödunud talve rohke lume tõttu suurendab oluliselt ka kraatris olevat veehulka.»

Tiirmaa kinnitusel võib Kaali järve veetaset rekordiliseks lugeda siis, kui see katab kraatri vastaskaldal oleva platvormi. «Möödunud aastal ulatus vesi platvormini ja juba osaliselt ka kattis selle,» võrdles Tiirmaa.

Eilseks oli Kaali kraatris vee hulk siiski vähenenud ning veetase oli langenud ligi 15 sentimeetri võrra. See viitab, et möödunud aasta rekord küll kordus, kuid seda ei ületatud.

Varasematel, lumevaesematel aastatel on tavapärane olnud see, et sulaveel jääb trepiastmetest mitmeid meetreid puudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles