Praegune ilm ennustab põuast suve

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik kevade märgid näitavad, et suvi tuleb soe ja kuiv, kuid põllumehevaenulik.
Kõik kevade märgid näitavad, et suvi tuleb soe ja kuiv, kuid põllumehevaenulik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Tänavune ilmakäik näitab, et aastad pole vennad ja et varakevadine ilmaseis on üle Eesti ise nägu.

Selle nädala aprillitorm Ingo riivas Pärnumaad õnneks vaid servapidi. Tuul räsis saari, lund ja lörtsi tuli rohkem Loode- ja Põhja-Eestis. Lõuna-Eestis on päevakorral lume kiire sulamine ja üleujutused. Suurvett tuleb loodetavasti vähem, kui seni võis karta.

Talve viimased kuud olid kuivad, sadas vähe. Märtsipäike ja -tuuled kahandasid hangede kõrgust pealtpoolt – osa lumest auras. Et maapind oli talv läbi lume all sula, vajub hulk vett otse maasse.

Vanarahvas teadis: “Kui jõeveed kevadel üle kallaste ei tõuse ja risu-rämpsu sealt kaasa ei vii, teevad nad seda jaanipäeval. Kui jõeluhad kevadel vett välja ei aja, ajavad heinaajal.”

Lahtiseletatult: madal veeseis ennustab vihmast suve ja üleujutusi juunis-juulis. Praeguse olukorra järgi võib loota kuivapoolset ja põuast suve.

Jürikuu näitab meile sel ja järgmisel nädalal oma tujukat iseloomu. Ilm püsib ööpäev läbi vähestes plusskraadides, rohkem pilves kui päikseline. Tuuled muudavad vahetpidamata suunda. Tormisem on rannikul. Ikkagi üleminekuaeg. Sajab kuidas kuskil, hooti tuleb lund, lörtsi, vihma või kõike läbisegi. Kohati tuiskab.

Rahvatarkus hoiatab: pidevalt püsimatu sooja-külma õhu vahetus varakevadel võib tähendada edaspidigi veel mitut lumesadu. Aprilli algul lõolumi, aprilli lõpus käolumi ja mõnel aastal mai alguses pääsukeselumigi.

Üleujutused meelitavad vee äärde loodusjõude imetlema. Hoidke seal lastel ja noortel silm peal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles