Supilinna siiber läks aegsasti kinni

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna Oa tänava kandist Emajõkke suubuva kraavi otsas olev lüüs oli eile juba kinni, kuigi Tartu linnavalitsus polnud veel selle lüüsi sulgemise korraldust andnud.
Supilinna Oa tänava kandist Emajõkke suubuva kraavi otsas olev lüüs oli eile juba kinni, kuigi Tartu linnavalitsus polnud veel selle lüüsi sulgemise korraldust andnud. Foto: Sille Annuk

Mida päev edasi, seda võimsamaks muutub Emajõgi. Pühapäevast eilseni oli jõgi Tartus tõusnud veidi üle meetri ja linnavalitsus teeb mullust suurvett meenutades ettevalmistusi üleujutuse ajal tegutsemiseks.


Emajõe veetase ulatus reede õhtupoolikul Tartus 235,7 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli.

Viimase ööpäevaga oli Emajõgi taas tublisit kerkinud ning Tartu linna ohustavast 239-sentimeetrisest veetasemest olid puudu vaid mõned sentimeetrid.

Emajõge toitvad jõed ja Võrtsjärv kosuvad samuti. «Mõni jõgi tõusis varasematest päevadest veidi  vähem, aga samas hakkasid kerkima Pedja ja Põltsamaa jõgi,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) hüdroloog Liidia Saal.

Kaitseliit on valvel

Näiteks Väike-Emajõgi oli eile pärastlõunaks viimase ööpäevaga tõusnud 29,8 sentimeetrit (353,4 sentimeetrit üle nulli), Põltsamaa jõgi 24 sentimeetrit (183,2 sentimeetrit üle nulli), Pedja jõgi 21,1 sentimeetrit (158,1 üle nulli), Elva jõgi 9,3 sentimeetrit (146,5 sentimeetrit üle nulli) ja Võrtsjärv 7,1 sentimeetrit (110,8 sentimeetrit üle nulli).

Seni väga hoogsalt tõusnud Porijõgi tõmbas aga hoogu tagasi: ööpäevaga alanes seal veetase 1,2 sentimeetrit (217,1 sentimeetrit üle nulli).

Tublisti tõusnud Emajõgi torkab silma ka linnapildis: juba paar viimast päeva lainetab jõevesi Kroonuaia silla all kõnniteel ning eilseks oli Ihaste luht jälle suureks järveks muutunud. Vana-Ihastes Salutähe tänaval paistis ühe maja garaažist vesi.

«Valmistume üleujutuseks,» kinnitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak.

Jõe praegust tõusutempot arvestades on Tartu kaitseliitlased valmis juba saabuval nädalavahetusel appi tulema. «Kaitseliidust on meil paarkümmend meest ja naist kohe vabalt võtta,» rääkis Rein Haak. «Nemad hakkavad liivakotte paika panema ja teisi vajalikke töid tegema.»

Vabatahtlik sulges lüüsi

Supilinna kraavile ja tiigile ehitati läinud aastal lüüsid ja sellepärast ei pea sinna enam veevoolu tõkestamiseks liivakotte vedama.

Eile oli Oa tänava juurest Emajõkke voolava kraavi lüüs ehk rahvakeeli siiber juba kinni. «Mina ei ole lüüside sulgemise korraldust veel andnud, sest vesi pole ohtlikult kõrge,» ütles Rein Haak. «Ju siis on seal mõni vabatahtlik linlane toimetanud.»

Aasta tagasi ulatus Emajõgi 7. aprillil Tartus 299 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. Eelmise kevade suurvee tipp saabus 16. aprillil, kui vesi küündis 330 sentimeetrit üle mõõdulati nulli.

Ülikoolilinna ilmavaatluste ajaloo kõrgeim veetase, 373 sentimeetrit üle nulli, mõõdeti 1867. aasta 6. mail.

Võimalikud piirangud

Arvestades eelmise kevade kogemusi kehtestab Tartu linnavalitsus Emajõe veetaseme tõusu korral üle 2,7 m liikluspiirangud

•    Ranna puiesteel (Rannakajaka ristmiku piirkonnas), Salutähe tänaval, Ihaste teel (Metshaldja - Ihaste põiktänava lõigul), Ihaste põiktänaval, Liiva tänaval (Ujula - Ranna tee lõigul), Oa tänaval (Piiri-Tuglase lõigul) ja Pika–Pärna ristmikul.

Allikas: Tartu linnavalitsuse liiklusteenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles