Suurvesi tungis Kõpu surnuaeda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui kõpulane tahab praegu lähedase kalmule minna, peab ta jalga tõmbama kummikud, sest sulavesi on surnuaial enda alla võtnud nii jalgrajad kui hauaplatsid.

Kõpu elanik Raivo Arak on selle üle väga kurb. Läinud aastal oma ema matnud mehe arvates peaks kalmistu olema püha ja puutumatu.

«Surnu peaks ikka rahus olla saama,» ütles ta. «Tahaksin hauaplatsile viia küünlaid või lilli, aga praegu on see võimatu.»

Raivo Arak rääkis, et surnuaial on liigvett olnud varemgi, aga suurem häda tekkis pärast seda, kui osaühing Sakala Teed remontis läinud suvel Kõpust Vanaveski poole minevat teelõiku. Muu hulgas panid nad sinna mustkatte ja tõstsid teetammi. Kui enne oli liigvesi voolanud üle kruusatee, siis nüüd jookseb see põllule ja sealt edasi surnuaiale.

Nii Kõpu kalmistuvaht Tiiu Saulep kui majandusspetsialisti kohusetäitja Argo Talts tõdesid, et sulavesi on madalas kohas paiknevat surnuaeda uputanud varemgi, kuid teeparanduse järel on lugu hullem.

«Enne oli kalmistu kõrval kitsam tee ja selle kõrval kraav, mis liigvee ära juhtis. Pärast tee laiendamist kraavile enam ruumi ei jäetud,» meenutas kalmistuvaht.

Lääne regionaalse maanteeameti Viljandi esinduse peaspetsialist Allan Allik ei olnud päris päri sellega, et liigvee tekitas just teeremont. Ta tuletas meelde, et kaks aastat on olnud väga lumine talv, mistõttu on kevadel tekkinud ohtralt liigvett.

Allik tõdes samas, et olukord vajab lahendamist. Kui lumi sulab ja maa taheneb, asutakse sellega tegelema.

Tema sõnutsi on võimalik panna Kõpu asulat läbiva Viljandi—Pärnu maantee remondi ajal surnuaia läheduses paikneva ristmiku alt läbi pikk, 30-meetrine truup. Sel juhul voolaks liigvesi teisele poole teed.

Et see edasi juhtida, tuleks kaevata kraav Kõpu jõeni. Allik avaldas lootust, et vald aitab maaomanikega plaani läbi rääkida.

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo lubas teha kõik selleks, et ebamugav olukord laheneks. Ajutise abinõuna veeti eile valla tellimusel kalmistu ette savi ja kruusa segu ning aeti see teedevalitsuse traktoriga laiali. See peaks uputust pisut leevendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles