Ilmajaam hoiatab tugeva vihmasaju ja äikese eest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähipäevadel vihma jagub.
Lähipäevadel vihma jagub. Foto: Mihkel Maripuu

Täna alates Lõuna-Eestist ilm järsult halveneb, on oodata tugevat vihmasadu, tuult ja äikest. Lähipäevade ilmaennustus suurt suve ei luba, pea iga päev sajab ja uue nädala keskel läheb jahedamaks. Kraadiklaasi näit 20 kraadini ei tõuse.

Täna (29.06.) liigub Poola kohal tekkinud osatsüklon liigub Läänemere lõunarannikule ja laieneb servaga Soome laheni. Ennelõuna on kõikjal sajuta. Pärastlõunal pilvisus tiheneb ning Liivi lahe ümbrusse ja üle lõunapiiri jõuab vihmasadu, mis laieneb õhtul põhja poole. On äikest ja lõunapoolsetes maakondades on sadu tugev. Ida- ja kirdetuul tugevneb puhanguti 15, õhtul rannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 20..23, meretuulega rannikul kuni 18°C-ni.

Reedel (30.06.) liigub madalrõhkkond Läänemere lõunavete kohale ja selle serva mööda kandub lõunakaarest soe ja niiske õhumass Eesti kohale. Sajuala ühes tugevate vihmahoogudega laieneb üle Eesti, äikeseoht on suur. Vastu hommikut lõunapoolsetest maakondadest laussadu eemaldub ja vihmahoogude vahele tekib pikemaid pause. Ida- ja kirdetuul ulatub puhanguti 15, Soome lahe ääres 20 m/s. Õhutemperatuur on 11..16°C. Päeval sajab hoovihma ja on äikest, kohati on tugevaid sajuhooge. Puhub ikka tugev ida- ja kirdetuul, vaid sisemaal jääb pärastlõunal tuul nõrgemaks. Õhutemperatuur on 14..15°C-st Põhja-Eestis ja sajupilvede all kuni 20..22°C-ni Lõuna-Eestis.

Laupäeval (1.07.) jääb madalrõhkkond Läänemere äärde tiirlema ja selle serva mööda liigub üle Eesti vihmapilvi. Öö on vihmane, hommikuks saab tihedam sadu läbi. Päeval sajab kord siin, kord seal hoovihma, aga sajuhoogude vahel teeb pikemaid pause. Tuul nõrgeneb ja pöördub lõunakaarde, vaid põhjarannikul puhub lõunani tugev kirdetuul, öösel on puhanguid 17, ennelõunal 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 11..16, päeval suuremal osal 17..22, kuid Eesti põhjaserv jääb sooja ja jaheduse piirialale, kus temperatuur võib olla vaid kuni 14°C, soojema õhumassi veidi põhja poole kandudes aga tõusta keskpäevaks 16..18°C-ni.

Pühapäeval (2.07.) püsib madalrõhkkond Läänemere piirkonnas ja nõrgeneb. Samal ajal nihkub Soome laheni põhjapoolse kõrgrõhkkonna serv. Kahe rõhuala piirimail on öösel ja ennelõunal vihmahooge hõredalt, pärastlõunal aga areneb jõuliselt rünksajupilvi. Vihmahooge on laialdaselt, võib olla äikest ja siis on sajuhood tugevad. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 10..14, päeval 17..22°C.

Esmaspäevaks (3.07.) on prognoosväli muutunud. Muutused atmosfääris võivad olla seotud Põhjamere poolt survet avaldava külmema õhumassi ja lõunavoolus saabuva sooja vastasseisust, mille tulemusel on madalrõhkkond uuesti ägenemas. Prognoositav suund on Lõuna-Rootsist Stockholmi poole ning madalrõhulohu liikumine Eesti kohale, mis toob meile taas sagedasi sajuhooge ja tõstab lõunakaare tuule uuesti tugevaks. Õhutemperatuur on öösel 9..14, päeval 15..19°C.

Teisipäeval (4.07.) läänepoolse madalrõhkkonna mõju väheneb. Samal ajal liigub Musta mere äärest võrdlemisi kiiresti põhja poole uus madalrõhkkond. Tänastel andmetel jääb Eesti kahe madalrõhkkonna vahelisse vööndisse. Sajuhooge on öösel hõredalt. Päeval on nõrga õhurõhuvälja tõttu taas rünksajupilvede arenguks tingimused soodsad ja hoovihma tõenäosus suur. Tuul puhub lõunakaarest ja jääb rahulikumaks. Õhutemperatuur on öösel 9..14, päeval 15..19°C.

Kolmapäevane (5.07.) Eesti ilm sõltub Venemaa lääneserva liikuvast madalrõhkkonnast. Kaugemale keskoblastite kohale kaldudes on mõju meile väiksem ning öösel on sajuhooge harva, päeval uuesti sagedamini. Õhutemperatuur on öösel 8..13, päeval 16..20°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles