Milline ilm tuleb jaanipäeval?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaaniöö tõotab tulla kõle.
Jaaniöö tõotab tulla kõle. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi tuleb tänavune jaaniöö jahe, kui temperatuur võib kohati isegi null kraadini langeda, päeval on sooja kuni 15 kraadi.

23. juunil ehk võidupühal püsib Venemaa kohal madalrõhkkond elujõulisena ning selle servast võib meile sajuhooge jõuda. Vihma võimalus on mandril suurem, saartel väiksem.

On tõenäoline, et jaanilaupäev traditsiooni ei murra ja üle Eesti kuiva ilma loota pole. Õhuvool on põhjakaarest ning saabuv õhumass on külm ja ilm kõle – temperatuur on öösel 4–9, meretuulega rannikul paar-kolm kraadi enam, päeval 12–15 kraadi, sajuhoogudes võib veel paar kraadi madalam olla.

24. juunil ehk jaaniööl laialdast sadu ei tule, kuid üksikud vihmahood on võimalikud. Ilm võib üsna kõle olla ning temperatuur õhus 3–8 kraadini langeda, maapinnal pole välistatud null kraadi lähedane jahedus.

Jaanipäeval on sajuhoogude võimalus väiksem, aga seda juhul, kui kõrgrõhuhari mõjusamaks saab. Õhutemperatuur tõuseb kuivemates paikades 15 kraadini, sajuhoogude all on paar-kolm kraadi madalam.

Nii mõnelgi aastal on jaanipäeval olnud enam-vähem sama temperatuur, mis jõululaupäeval. Sel aastal tõotab jaanipäev küll soojem tulla (24. detsembril kella 12 seisuga oli õhusooja 1-5 kraadi), kuid tänavune jaaniöö võib mõnel pool tulla sama jahe kui jõululaupäeva öö, mil sooja mõõdeti kuni 4,5 kraadi.

Norra ilmaprognoos suurt ei erine

Norra ilmaportaali Yr.no andmetel tuleb võidupühal Tallinnas sooja keskmiselt 9 kraadi, oodata on kergeid vihmahoogusid, kuid aeg-ajalt on näha ka päikest. Jaaniööl tuleb Tallinnas keskmiselt 9 ja jaanipäeval 12 kraadi, ilm püsib aga pilvine.

Yr.no prognoosi järgi ei erine ilm kuigivõrd ka Kohtla-Järvel, Narvas, Pärnumaal ja Tartumaal, kus võidupühal ja jaaniööl tuleb sooja keskmiselt 9-10 ning jaanipäeval 11-13 kraadi. Yr.no prognoosi järgi tuleb nii võidupüha kui ka jaanipäev neis kohtades pilvine ja aeg-ajalt esineb vihmahooge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles