Aegnal leiti hiiglaslik kasekäbakas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiglaslik kasekäsn Aegna saare puul.
Hiiglaslik kasekäsn Aegna saare puul. Foto: Hugo Udusaar

Aegna saare ühel kasepuul leiti hiigelsuur kasekäbakas, mis on saare kõige suurem ja arvatavasti ka kogu Eesti üks suurematest kasekäsnadest.

Kask asub saarel endisest Sihitalu asemest sadakond meetrit põhja suunas, kirjutab Hugo Udusaar Aegna kodulehel.

Kui kase enda tüve läbimõõt on vaid 34 sentimeetrit, siis maapinnast kahe meetri kõrgusel kasvava mustpässiku paksuseks on 49 sentimeetrit. Käsna ümbermõõt selle ühest otsast teiseni on vertikaalis 126cm ja horisontaalis muljetavaldavad 268cm.

Kasekäsn on oma olemuselt seenmoodustis. Käsna tekitajaks on kase tüvel ja tüves parasiteeriv seen Inonotus obliquus, mille spoorid tungivad koore vigastuste kaudu tüvesse ja moodustavad mütseeli, mille niitide tungimisel puitu hakkab arenema viljakeha.

Aegna maastikukaitseala on umbes 85 protsendi ulatuses kaetud metsaga. Domineerivad erivanuselised männikud ja kuusikud, lehtpuumetsadest kasvab siin sanglepikuid, vähem kaasikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles