Soomaal hakkas vesi tõusma

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusekäära talu õu eelmise aasta aprills. Toona kattis seda meetrikõrgune veekiht, millel peremees Indrek Hein sai paadiga vajalikke toimetusi tegema aerutada.
Kuusekäära talu õu eelmise aasta aprills. Toona kattis seda meetrikõrgune veekiht, millel peremees Indrek Hein sai paadiga vajalikke toimetusi tegema aerutada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaal kanuumatkade korraldajad annavad mitmetel veebikülgedel teada, et laupäeval hakkas vesi tõusma. Suurvee taseme prognoosimisel on kohalikud esialgu siis erimeelt.

Kanuumatkade giid Algis Martsoo andis Facebooki loodud Soomaa konto kaudu teada, et kui laupäeval kerkis vesi Riisa veemõõdujaamas 1 millimeetrit tunnis, siis pühapäeval oli tõusu kiiruseks 7 millimeetrit tunnis.

Seda kui suureks või uputus tänavu kujuneda, ennustavad Soomaa kohalikud elanikud erinevalt. “Enamus kohalikest pakub, et uputust ei tule üldse ja väga vähesed pakuvad, et tuleb läbi aegade suurim,” kirjutas Martsoo.

31. märtsil ennustas Soomaal elav Indrek Hein, et olukord kisub suure lume tõttu tema jaoks hulluks. “Kipub vägisi, et tuleb jälle ehitama hakata,” viitas ta asjaolule, et enne lume sulamist tuleb tal kariloomadele parved alla ehitada.

Mullu kevadel oli Soomaal viimase 54 aasta suurim üleujutus. Kõige kõrgem veetase oli toona 6. aprillil kui vesi jõudis Riisal tasemeni +4,94 meetrit.

“Ma loodan sisimas, et see jääb vähemalt natukene väiksemaks kui eelmisel aastal,” rääkis Hein võimalikku üleujutust ennustades. Kanuumatkale soovitas Hein mõtlema hakata aprilli keskel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles