Viletsad angerjavarud sunnivad püüki vähendama

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorangerjad.
Noorangerjad. Foto: Lauri Kulpsoo.

Valitsus kinnitas täna kutselise kalapüügi määruse tulevaks aastaks, millega vähendatakse kehvade varude tõttu rivimõrdade ehk angerjarüsade koguarvu 15 protsendi võrra.

Nõue tuleneb Euroopa Nõukogu määrusest, millega kehtestatakse meetmed Euroopa angerjavarude taastamiseks.

«Kalavarude seis on vilets,» ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi valitsuse pressikonverentsil, lisades, et angerjavarud on tunduvalt vähenenud. Tema sõnul soovitasid teadlased püüki rohkemgi vähendada.

Valitsuse kinnitatud määrus kehtestab järgmise aasta kutselise kalapüügi võimalused rannikumere ja siseveekogude kalapüügiks kaluri kalapüügiloa alusel.

Määrus ei sisalda Läänemeres rahvusvaheliselt reguleeritavate kalaliikide (räim, kilu, tursk ja lõhe) püügivõimalusi, sest Euroopa Liit pole nende kalaliikide kvoote liikmesriikide vahel veel jaotanud.

Võrreldes eelmise aastaga on püügivõimalused rannapüügil jäänud üldjoones samaks.

Kalavarude säästliku kasutamise ja loodusliku taastootmise tagamiseks on kavas püügikoormust 2009. aastal vähendada ajutiste püügipiirangute kehtestamisega nii Väinameres kui ka Liivi lahes.

Väikestele järvedele eraldatavates nakkevõrgu püügivõimalustes tehakse võrreldes 2008. aastaga muudatusi Kahala ja Rummu järvel, Männiku karjääris ning Soodla Kaunissaare veehoidlas, viies püügivõimalused teadlaste soovitatud tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles