Karmid talved suurendasid hüljeste arvukust

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljes Liivi lahe jääl
Hüljes Liivi lahe jääl Foto: Liis Treimann

Viimase kahe aasta lume- ja jäärohked talvekuud suurendasid hüljeste arvukust, kuna tingimused poegimiseks olid väga soodsad.

«Ega paremaid tingimusi kui sellel talvel on, ei saagi hüljestele ette kujutada,» kinnitas tuntud hülgeuurija Ivar Jüssi, kirjutas Meie Maa. «Jää on merel püsinud kogu poegimisperioodi vältel ning erinevalt eelmisest aastast on tänavu palju rüsijääd ja lund, mis sobib just viigerhüljestele poegimiseks ideaalselt.»

Veel enne möödunud ja tänavuse aasta pakaselist talve oli hüljeste populatsioon järjestikuste väga pehmete talvede tõttu kahanemas, sest merejää kehv seisukord ei loonud soodsaid tingimusi viigerhüljeste paljunemiseks.

«Viimased talved on aga olukorda stabiliseerinud ja nüüd võib öelda, et viimase kümne aasta lõikes on viigrite arvukus püsinud enam-vähem samal tasemel, hallhüljeste arvukus on aga kuni kaks korda kasvanud,» osutas Jüssi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles