Tallinnas ja Pärnus purunesid täna kõigi aegade külmarekordid (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maikuu lumerõõmud Saaremaal.
Maikuu lumerõõmud Saaremaal. Foto: Valmar Voolaid / Meie Maa

Tallinnas ja Pärnus oli täna öösel läbi aegade kõige külmem 11. mai, Tallinnas langes õhutemperatuur -4 ja Pärnus -4,7 kaadini.

Tallinna senine 11. mai külmarekord pärineb aastast 1984, kui õhutemperatuur oli -2,5 kraadi. Pärnus purunes aga rohkem kui sajand püsinud külmarekord, seni oli kõige külmem 11 mai temperatuur mõõdetud aastal 1900, kui Pärnu õhutemperatuur langes -3,3 kraadini.

11. mai varahommikul kell 4 olid kõikjal Eestis miinuskraadid. Ainult Hiiumaal oli ülinapp pluss.
11. mai varahommikul kell 4 olid kõikjal Eestis miinuskraadid. Ainult Hiiumaal oli ülinapp pluss. Foto: Riigi Ilmateenistus

Raplamaal Kuusikul purunes terve maikuu külmarekord

Erakordselt madalale langenud õhutemperatuur purustas eile Raplamaal kõigi aegade maikuu külmarekordi. Ilmateenistus mõõtis Kuusikul -6,7 kraadi, mis on selles mõõtejaamas maikuu kõige madalam temperatuur läbi aegade, ütles Ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak Postimehele.

Varem on Kuusiku meteoroloogiajaamas maikuus mõõdetud kõige madalam õhutemperatuur -6,6 kraadi, nii madalale langes seal mais õhutemperatuur 1961. ja 1999. aastal.

Kuusikul oli ka täna öösel Eesti kõige madalam õhutemperatuur, kuid rekordit külm ei püstitanud. Kell 6 hommikul langes Kuusiku jaamas õhutemperatuur -6,1 kraadini.

Terve maikuu külmarekordini õhutemperatuur tänavu siiski veel küündinud ei ole. Paljaku sõnul pärineb terve Eesti mai külmarekord 2. maist 1935, kui Võrus oli külma -9,4 kraadi.

Erakordselt külm oli ka 8. mail 1953, kui Jõgeval langes temperatuur -8,5 ja Jõhvis -8 kraadini.

Eesti kõigi aegade külmarekord pärineb 17. jaanuarist 1940, kui meteoroloogiateenistus mõõtis Jõgeval -43,5 kraadi.

Pakane purustas külmarekordeid ka Lätis

Läti keskkonna-, geoloogia- ja meteoroloogiakeskuse teatel langes täna hommikul Lääne-Lätis Mersragis ning Ida-Lätis Ainažis, Madonas ja Zosenis õhutemperatuur -5 kraadini, mis on neis kohtades kõige külmem 11. mai läbi aegade.

Teeilmajaamad mõõtsid Lätis veelgi madalamaid temperatuure, Vangažis langes õhutemperatuur täna öösel -7 ja Rezeknes -6 kraadini. Teeilmajaamad ei vasta samas rahvusvahelistele meteoroloogiastandarditele ja sealsed temperatuurid ametlike külmarekorditena kirja ei lähe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles