Aprilli lõpp toob tormise ilma: sajab lörtsi ja tuul puhub kuni 25 m/s

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmateenistus lubab tugevat lörtsisadu.
Ilmateenistus lubab tugevat lörtsisadu. Foto: Liis Treimann

Laupäeval on oodata tugevat lörtsi- ja vihmasadu, kusjuures mõnel pool tuleb rohkelt alla märga lund. Seetõttu tuleb liikluses eriti ettevaatlik olla, hoiatas ilmateenistus.

Tavapärasest külmem ilm saavutab homme haripunkti – lõõtsub väga tugev ja kõle kirdetuul, sajab vihma ja sekka lörtsi, kusjuures Põhja- ja Loode-Eestis ning ka Eesti lääneservas tuleb rohkelt alla märga lund, mis muudab liiklustingimused nii teeolude kui ka halva nähtavuse tõttu keeruliseks.

Ilma muudab eriti halvaks Poola kohalt saabuv madalrõhkkond, mis tõstab kirdetuule puhangud 15, rannikul 20, Hiiumaal ja põhjarannikul kuni 25 m/s. Tihedas jahedas sajus tõuseb õhutemperatuur 1 kuni 6 kraadini, Kagu-Eestis võib õhtu poole tõusta kümne kraadi lähistele. Pikisilmi oodatav kevadsoe suundub meist mööda Peipsi taha.

Pühapäeval jätkab madalrõhkkond liikumist põhja poole ning jääme ikka selle mõjusfääri, kuid ilm on siiski veidi parem. Sajuhooge tuleb vihma, sekka ka lörtsina, kuid sajuhulk on märksa väiksem. Pärastlõunal ilm paraneb: pilvisus hõreneb ja sadu lakkab. Tuul pöördub kõikjal läänekaarde ja on ikka tugev, puhanguid on 15, saartel öösel kuni 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 1 kuni 6, päeval 3 kuni 8 kraadi.

Seevastu tõotab mai algus tulla ilus. Esmaspäevaks tugevneb kõrgrõhuvöönd ja ilm on enamasti sajuta. Puhanguline läänekaare rahuneb päevaks. Õhusooja tuleb päeval 10 kuni 14 kraadi, kuid rannikul on siiski jahedam.

Teisipäeval püsib kõrgrõhkkonna ülekaal. Ilm on sajuta ja mõõduka põhjakaare tuulega. Selge ööga langeb õhutemperatuur null kraadi ümbrusse, päeval tõuseb aga 12 kuni 15 kraadini.

Kolmapäeval võib kõrgrõhkkonnale Kesk-Euroopa poolt avaldada survet madalrõhkkond. Kirdetuul muutub tuntavamaks ja sarnane vastasseis ilmselt püsib ka neljapäeval. Sadu ei jõua tõenäoliselt pärale, küll aga võib taevasse lisanduda õhuke pilvekiht. Põhjavool toob pisut jahedama õhumassi ning päeval tõuseb temperatuur 9 kuni 12 kraadini, öösiti jääb aga vahemikku 0 kuni 5 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles