Lindude ränne kuulutab kevadet

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse valda Vaskrääma külla saabusid esimesed kevadised sookured. Juuresolev foto on illustratiivne.
Paikuse valda Vaskrääma külla saabusid esimesed kevadised sookured. Juuresolev foto on illustratiivne. Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI/PM/SCANPIX BALTICS

Pärast külma kõrgrõhkkonna taandumist saabub Pärnumaale iga päevaga aina rohkem rändlinde.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitsebioloogi Jaak Tammekännu sõnade kohaselt jõudsid üleeile Pärnumaale esimesed sookured, kes Nigula rabas turluitasid.

Nädalavahetusel nähti Pärnumaal esimesi hallhanesid, üha rohkem ja rohkem jõuab lõuna poolt siia ka kiivitajaid ja kuldnokki. Linnuvaatlejatele on silma jäänud suurnokk-vintegi.

Hiireviudel, kellest üksikud isendid talvekski Eestisse jäävad, käib looduskaitsebioloogi sõnutsi massränne.

Tammekännu jutu järgi peletasid vahepealsed külmemad ilmad siia varem jõudnud linnud lõuna poole tagasi, ent temperatuuri tõustes ja sobivate tuultega on rändurid uuesti platsis.

Looduskaitsebioloogi sõnade kohaselt on lumi hakanud üha jõudsamalt sulama ja esimestel saabujatel ei tohiks toidulaud kasinaks jääda.

„Maal on mitmel pool põldudel ja tee äärtes maapind must ja linnud käivad seal toitu otsimas,“ seletas Tammekänd. „Autojuhid peaksid kohtades, kus linnuparved tee ääres on, ettevaatlikud olema.“
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles