Ilmateenistuse prognoos: kohatist lume- ja lörtsisadu jätkub veel nädalaks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine lörtsi- ja lumesadu.
Kevadine lörtsi- ja lumesadu. Foto: Liis Treimann

Ilmateenistuse praeguse prognoosi kohaselt on lähinädala ilm jahe, üle kuue soojakraadi õhutemperatuur tõenäoliselt ei kerki ja siin-seal sajab lund ja lörtsi.

Neljapäeval jõuab madalrõhkkond Eesti lõunapiirilt Peipsi taha ja sellega seotud tihedam sadu levib järk-järgult ida poole. Põhja-Eestis sajab valdavalt lund ja lörtsi, lõuna pool vihma. Tuul pöördub põhja, kannab külma juurde ning ööl vastu homset langeb õhutemperatuur selgema taeva all valdavalt viiest külmakraadist madalamale. Puhub valdavalt põhjakaare tuul 5–10, Ida-Eestis puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on päeval 0 kuni +6 kraadi.

Pühade ajal püsib õhk Eesti kohal karge. Madalrõhkkond eemaldub Põhja-Venemaale ja selle järel tungib põhjakaarest arktiline õhumass Läänemere äärde. Kohatised sajuhood tulevad lörtsi ja lumena ka reedel. Tuul nõrgeneb ja puhub põhjakaarest. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5, Virumaal kuni -8 kraadi, päeval +1 kuni +5, Kirde-Eestis 0 kuni -2 kraadi.

Laupäeval tugevneb kõrgrõhuhari. Ilm on enamasti sajuta ja rahulik ning selgineva taeva all langeb öine õhutemperatuur 0 kuni -5, Virumaal kuni -7 kraadini, päeval tõuseb 1 kuni 6 kraadini, Virumaal võib jääda aga null kraadi lähedale. 

Pühapäeval liigub üle Läänemere uus madalrõhkkond, mis tänastel andmetel suundub üle Leedu itta ning suuremad sajud meile ei ulatu, üksik lume- või lörtsihoog on võimalik. Tuul puhub öösel idakaarest, päeval pöördub põhjakaarde ja veidi tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5, Virumaal võib paar-kolm kraadi madalamale langeda, päeval on sooja kuni viis kraadi. 

Esmaspäeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale, kuid selle lääneserv ulatub veel Eestini. Siin-seal sajab lund ja lörtsi. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5, kohati -8 kraadi, päeval 0 kuni +4 kraadi.

Teisipäeval jääb Eesti põhjapoolse kõrgrõhkkonna ja üle Poola liikuva madalrõhkkonna piirimaile. Lume- ja lörtsihoogude võimalus püsib. Põhja- ja kirdetuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni -8 kraadi, päeval 0 kuni +5 kraadi.

Kolmapäeval ulatub üle Eesti kitsas kõrgrõhuvöönd. Kohati võib hoog lund ja lörtsi tulla. Põhjakaare tuul on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni -7, päeval 0 kuni +5 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles