Lähiajal sajab lund ja lörtsi, soojalainet on oodata kuu keskel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Ilmateenistuse teatel on aprilli alguse ilm väga muutlik: õhk on kord soojem, kord jahedam, sajab vihma, lörtsi ja lundki. Kuu keskpaik toob praeguse prognoosi järgi aga kauaoodatud soojalaine, mis hea õnne korral jääb pikemaks püsima.

Aprilli keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või veidi kõrgem (norm on 3,7 kuni 5,9 kraadi). Sademeid on normi piires, kohati vähem (norm 25 kuni 37 mm).

Aprilli alguses on ilm väga muutlik. Aktiivsed madalrõhkkonnad liiguvad Atlandilt üle Norra mere Skandinaaviasse ning nende serva mööda jõuab Läänemere äärde võrdlemisi sooja õhku.

8. aprilli paiku koondub madalrõhkkond Loode-Venemaa kohale ja selle serva mööda kandub loodevoolus külmem õhumass Eestisse ning vihmahoogude sekka tuleb sagedasti ka lörtsi ja lund.

Teise kümnepäevaku algul jahedus püsib.

Kuu keskpaiku tugevneb Venemaa kohal kõrgrõhuala ja selle serva mööda jõuab lõunakaarest soojem õhumass. Kui kõrgrõhkkond kõrgetesse õhukihtidesse areneb ja väheliikuvaks jääb, siis on soojalaine püsivama iseloomuga.

Tõenäoliselt siiski üürikesi tagasilööke esineb, mil paariks-kolmeks päevaks ilm jahedamaks ja sajusemaks muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles