Ornitoloog: rändlinnud ootavad lume sulamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud.
Rändlinnud. Foto: Margus Ansu.

Rändlindude massiline saabumine jääb tänavu keskmisest hilisemaks, sest sulaga kokku vajunud lumi ei kao kiiresti, rääkis keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni looduskaitse bioloog Eve Mägi.

Mägi rääkis, et mättad peavad lumest välja ulatunma, et lõokesed toituda saaksid ning kiivitajad ja haned vajavad veeloike, vahendab ERR Uudised.

Kuigi ka möödunud aastal oli karm talv, püsis lumi Mägi sõnul kuni kevadeni võrdlemisi kohev ja sulas seetõttu märtsi lõpul praktiliselt ühe nädalaga, tänavu on aga lumi vahepealsete sulailmadega väga tihkeks muutunud ja selle sulamine võtab aega.

Praegu on kohal künnivaresed, kes oma kolooniates juba pesi ehitavad ning lumest paljastes teeservades, kus leidub rohkem toitu, näeb ka lõokesi, kuid Mägi sõnul on ta näinud neid lõuna poole tagasi lendamas.

«Eks see algus ongi nii, et tulevad pioneerid kohale ja kuulavad maad ja kui siis need enam tagasi ei lähe, tulevad teised ka,» ütles Mägi, kelle arvates võib suurema kevade märke paistma hakata tõenäoliselt kahe nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles