Soomaa ootab viiendat aastaaega

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulvad soomaal meelitavad igal kevadel suurvett uudistama sadu huvilisi.
Tulvad soomaal meelitavad igal kevadel suurvett uudistama sadu huvilisi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soojenev kevadilm päästab Pärnu- ja Viljandimaale jäävas Soomaa rahvuspargis peagi valla viienda aastaaja, nagu kohalikud on ristinud igakevadised tulvad.

Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukeli sõnade kohaselt on suurvett oodata mõne nädala pärast, kui lume sulamine on hoo sisse saanud. Tavaliselt on kõrgeim veetase märtsi lõppu või aprilli esimesse nädalasse jäänud.

Ruukeli sõnutsi oleneb üleujutuse suurus sellest, kas ilmataat, kes laseb päikesel päeval kõrgeid kaari teha, valla pääsenud veed öösel tarretab või mitte. „Kui öösel külma teeb, siis sulamise protsess sel ajal ei jätku,“ kirjleldas Ruukel suurvee tekkemehhanismi.

Et lõppev talv on olnud lumerohke, on Soomaal tänavugi eeldus suuremaks üleujutuseks. „Üleujutus võib tulla niisama suur kui mullu, kui oli saja viimase aasta suuruselt neljas uputus. Lume kiirele sulamisele oleks soodne peen soe vihm,“ seletas Ruukel. „Kui öösel külmetab, ei pruugi vesi nii kõrgele tõusta.“

Ruukel arvas, et tulvavett tasub Soomaale oodata paari nädala pärast. „Midagi täpsemat praegu ennustada ei oska, sest nii pikaks ajaks ei ole väga täpset ilmaennustust,“ ütles ta.

Igakevadise üleujutuse toob Soomaale Sakala kõrgustikult alguse saavate Halliste ja Raudna jõe vesi, mis Pärnu madalikul aeglaselt ära voolab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles