Aastavahetus tuleb tuule ja vihmaga, uue aasta alguses läheb talviseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpurikad.
Jääpurikad. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tuleb aastavahetus küll soe, tuuline ja vihmane, kuid uue aasta esimesel nädalal on oodata esimesi külmakraade.

Atlandilt tulnud madalrõhkkondade viimane tandem hoiab aasta viimasel päeval Läänemere ümbruse sooja ja vesisena. Eestis püsib õhutemperatuur +3 kuni +7 kraadi piires ja kord siin, kord seal sajab vihma ning lõõtsub tugev edela- ja läänetuul, puhangud ulatuvad sisemaal 12-15, rannikul 18, vastu Läänemerd kuni 20 m/s. Aastavahetusele vastu minnes võtab tuul tuure maha.

Uusaasta ööl jätkub tuule nõrgenemine ja vihmahood hõrenevad. Õhutemperatuur on öö hakul +3 kuni +6 kraadi, pärast keskööd langeb ja on hommikul mõnes kohas 0 kraadi lähedane. Uue aasta esimeseks päevaks toob lähenev madalrõhkkond meile vihma, tihedam on sadu Lõuna-Eestis. Õhutemperatuur on 0 kuni +5 kraadi. Õhtul algab aeglane jahedama õhu sissetung ja vihma sekka tuleb enam lörtsi. 

Esmaspäeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel algab külmema õhu sissetung. Aeg-ajalt sajab - öösel lörtsi ja vihma, hommikust alates muutub sadu lumiseks. Tuul pöördub põhjakaarde ja tugevneb päeval. Õhutemperatuur on öö hakul -1 kuni +4 kraadi, alates keskööst  langeb ning on päeval 0 kuni -3 kraadi.

Teisipäeval jõuab põhjakaarest krõbedam arktiline külm. Õhk on aga veel niiske ja mõnes kohas sajab lund ning pilvise taeva all on temperatuurinäidud ööpäeva vältel -3 kuni -8 kraadini. Tuul rahuneb ning puhub valdavalt põhjakaarest.

Kolmapäeval liigub Lõuna-Rootsist Läti poole uus aktiivne madalrõhkkond ja selle tihedam lumesadu kandub Lääne- ja Lõuna-Eestisse. Põhjapoolsed alad saavad lund tõenäoliselt vähem. Üksnes Soome lahe äärsetele rannikualadele võib kirdevool täiendavalt lahe kohal tekkivaid lumepilvi kanda. Puhub tugev idakaare tuul. Õhutemperatuur on -8 kuni -13, saartel ja Edela-Eestis -2 kuni -7 kraadi.

Neljapäeval poetab madalrõhkkonna serv veel siia-sinna lund, aga sajuhood on nõrgemad ja neid on hõredamalt. Tuul on ikka tugev ja ilm väga kõle, sest õhutemperatuur on sisemaal öösel -11 kuni -16, päeval -7 kuni -12°C, vaid meretuulega rannikul on külma vähem.

Reedel survestab Läänemere ümbrust taas madalrõhkkond. Tänaste andmete järgi siiski soe õhumass Eestisse ei jõua ja talv alla ei anna ning võib teha hoopis krõbedat külma, millele lisab kõledust tugev idakaare tuul. Kuid õhuookean on nagu mitme muutujaga võrrand, millel mitu erinevat lahendit ja seetõttu võib uue aasta algus prognoospilti veel oluliselt muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles