Jõululaupäev toob kaasa jõulutormi

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörtsine tänav.
Lörtsine tänav. Foto: Toomas Huik

Väheste sademetega madalrõhulohk on Eesti kohalt itta taandumas ning lõuna poolt sirutuv lauge kõrgrõhuhari muudab ilma veidi kuivemaks ja õhtu poole ka rahulikumaks, kuid mitte kauaks

Jõululaupäev toob seekord kaasa kingituseks jõulutormi, mis oma tugevamad tuulepuhangud kingib Hiiu- ja Saaremaale ning Liivi lahe ümbrusesse, kuid puhangulist tuult on tunda ka Mandri-Eestis ning boonusena saab näha isegi jõululörtsi ja mõnes paigas ka veidi lund. Igal juhul on jõulurahu parem nautida tubastes tingimustes!

Pühapäeva öösel eemaldub sajune madalrõhulohk kirdesse ning tsükloni enda kese koondub kaugele Barentsi merele. Ka tuul annab järele. Pärastlõunal saabub merelt uus sadu vihma- ja lörtsina. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt 0 ja +4 kraadi vahel.

Esmaspäeval võib Norra merelt jõuda Põhja-Euroopasse uus äge madalrõhkkond, mis meile uue saju ja tugeva kui mitte tormise edela- ja läänetuule toob. Õhutemperatuur jääb öösel nulli lähedale, kuid päevaks kannab edelatuul soojemat õhku ja nii tõusevad päevamaksimumid 3..6 plusskraadini.

Teisipäeval, kui pööris liigub Venemaale, jääb Eesti selle tormisesse tagalasse. Tuul pöördub loodesse ja saavutab jälle tormi mõõtmed. Õhk läheb külmemaks ja vihmasadu asendub järk-järgult lörtsi ja lumega.

Kolmapäeval ja neljapäeval saavad valdavaks miinuskraadid. Kolmapäeval veel sajab veel mitmel pool lund, seda just öötundidel, kuid neljapäev võib jääda tänu lääne poolt tugevnevale kõrgrõhuharjale sajuta. Kolmapäeval puhub veel vali loodetuul, seda just öötundidel, kuid neljapäeval pöördub tuul läänekaarde ja rahuneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles